berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Tasten in het duister - tarot en de zondvloed

Ik bedenk een tarotlegging over de zondvloed voor mijn boek Bijbellezen met tarot. Het is het verhaal in de bijbel waarin God de sluizen in de hemel openzet, omdat de mens in zijn ogen verderfelijk en slecht is. Het is een raadselachtig verhaal. Eerst vaagt God al wat leeft weg van de aardbodem en dan, na offers van Noach, verandert hij van gedachten en belooft dat nooit meer te doen. Toch vindt God niet dat de mens veranderd is, want 'alles wat de mens uitdenkt, van zijn jeugd af aan, is nu eenmaal slecht.’ (Genesis 8:21)

Ik vind die verandering van gedachten leuk en spannend,  van het openzetten van de sluizen, naar de beslissing de aarde te sparen, terwijl de mensen nog even slecht zijn. Daarom wil ik er een tarotlegging van maken en kijken hoe dat uitwerkt in ons leven, als wij ook zo’n draai maken. Ik volg God, in de tarotlegging die ik maak en pas dat toe op mijn eigen leven. Ik maak vragen en trek daarbij tarotkaarten.

1. Het verhaal begint met de zondvoed. God de laat het regenen, vaagt de hele aarde weg, bant de mensen uit zijn leven die in zijn ogen slecht zijn. Zoals ik zei: Ik volg God in deze legging. Daarom wil ik weten: wie of wat wil ik uit mijn leven bannen? De kaart die ik trek als antwoord op deze vraag is Bekers 7. Op de kaart staat een figuur die naar 7 bekers kijkt. Ik ben die figuur. Ik wil de mooiste of de beste beker kiezen, maar weet niet goed welke dat is. Ik tast in het duister. Het gevoel te tasten in het duister wil ik graag uitbannen.

      
2.Vervolgens ben ik benieuwd wat de gevolgen zijn van deze zuivering. Wat zijn de gevolgen als het ‘tasten in het duister’ weg is uit mijn leven? Op die vraag trek ik de Gerechtigheid als antwoord. Er staat een vrouw met een zwaard en een weegschaal op de kaart: Vrouwe Justitia. Helderheid en duidelijkheid, en het vermogen goed en kwaad te onderscheiden, is het gevolg als de onduidelijkheid van Bekers zeven uitgebannen is.

      

3. Dan wil ik weten wie of wat ik sparen wil in mijn leven, wat ik behouden wil. God wil Noach behouden, want die is rechtschapen. Ik wil de Koningin van Bekers behouden, dat is de kaart die ik trek als antwoord. Deze kaart is een schril contrast met Bekers 7. De Koningin van Kelken tast nooit in het duister. Zij schouwt in haar beker en weet dan precies wat ze moet weten, en hoe het zit. Niks tasten hier.

     

4. Zoals ik al zei maakt God een omkering door in het verhaal. Wanneer Noach God offers brengt, dan belooft God vervolgens dat hij de sluizen van de hemel nooit meer openzet. Vanaf dat moment laat God wat hij eerst wegvaagde, toe in zijn leven. Ik vraag mij af wat er gebeurt als ik Bekers 7, het tasten in het duister, toelaat in mijn leven? Ik trek de Dood. Er is een radicale verandering nodig, want dat is wat de kaart van de Dood meestal betekent. Bij het tasten in het duister, niet zeker weten wat het goede is, moet ik kunnen leven met onzekerheid, met niet weten, fouten maken en het risico lopen niet het juiste kiezen. Dat vraagt nogal wat van mij, want ik wil graag onduidelijkheid uit mijn leven bannen, dat is een radicale verandering. De Dood heeft hier ook zijn letterlijke betekenis. De kaart wijst mij op mijn sterfelijkheid die onlosmakelijk verbonden is met het leven op aarde als mens. Ik heb te accepteren dat ik een sterfelijk wezen ben, niet perfect en en niet alwetend.  

       

5. Nu ben ik benieuwd naar de gevolgen. Als ik Bekers 7 een plaats geef in mijn leven, met alle onzekerheid en het tasten in het duister van dien, wat zijn daar dan de gevolgen van? Ik trek Zwaarden 7: een man steelt vijf zwaarden en loopt er stiekem mee weg. Wat wil dat zeggen? Stelen, slinksheid, oneerlijkheid, kortom immoraliteit is het gevolg als ik Bekers 7 een plek geef in mijn leven.

      

Door het tasten in het duister toe te laten, komt immoraliteit in mijn leven en verlaat mij de Gerechtigheid, het heldere instrument om af te wegen tussen goed en kwaad. Daar ben ik niet blij mee, want onderscheid maken tussen goed en kwaad is belangrijk. Toch is het de pijnlijke waarheid, want het is soms moeilijk een verschil tussen goed en kwaad te maken, dat is soms tasten in het duister. Zo is het het leven.

Het verhaal over de zondvloed wordt glashelder door deze tarotlegging, met al zijn scherpe kanten. God belooft de aarde  te sparen. Met de aarde, spaart hij de mensen en dus ook, wat hij slecht vindt. Met het sparen van de aarde, blijft het onrecht bestaan.

Het verhaal over de zondvloed is een antwoord op de vraag waarom er onrecht in de wereld is. In de taal van het verhaal: dit onrecht is er omdat God de aarde spaart. Het verhaal helpt daarmee om te accepteren dat slechtheid en onrecht bestaan op aarde.

Mooi om door deze tarotlegging het bijbelverhaal zo haarscherp te krijgen en te zien hoe dit uitwerkt in mijn eigen leven. Maar de lezers van mijn boek? Mijn arme lezers? Vinden zij het leuk om zo'n tarotlegging te doen? Ik denk het niet. Ik neem de tarotlegging niet op in mijn boek.
Tags: dood, genesis, gerechtigheid, koningin van bekers, rws, tarot en bijbel, zeven van bekers, zeven van zwaarden
Subscribe

 • Gewikkeld in linnen

  Dit is de laatste dag van deze veertig dagen. Jezus is gestorven en ligt in een graf. Morgen is het Pasen, feest van nieuw leven. Ze wikkelden…

 • Voor wie

  Ik wil mijn leven voor u geven!’ zei Petrus. 38 Maar Jezus zei: ‘Jij je leven voor mij geven? Waarachtig, ik verzeker je: nog voor de…

 • Voeten wassen

  Hij (Jezus) legde zijn bovenkleed af, sloeg een linnen doek om en goot water in een waskom. Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments