berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Op Goed Gerucht

Ik pak een opklapstoel uit de gang en schuif aan in een zaaltje voor een workshop over ‘kerk’. De workshop is een onderdeel van een studiedag van Op Goed Gerucht, een club voor predikanten van de Protestante Kerk, waar veel van mijn studiegenoten lid van zijn. ’s Morgens had ik mij moeten inschrijven voor een workshop en ik heb er niet lang over nagedacht. Ik vroeg aan Jannet van der Spek, die naast mij stond, welke zij ging doen. Zij bleek samen met iemand een workshop te moeten leiden, en had nog maar drie deelnemers. Natuurlijk besloot ik haar workshop te volgen, want dat is sneu en bovendien vind ik haar leuk. Jannet is lang dominee geweest in Amsterdam, in een laagdrempelige kerk met een voedselbank en veel contact met moslims. Ze weet ook veel van kerk, want ze heeft er onderzoek naar gedaan en er een boek over geschreven.  

Ik mag als laatste in de voorstellingsronde, omdat ik laat ben aangeschoven met mijn klapstoel. Als ik rondkijk zie ik maar één andere vrouw. De rest van de deelnemers zijn mannen. Het aantal is inmiddels aangegroeid tot vijfentwintig. Ik weet meteen hoe ik mij zal voorstellen. Gewoon met wat op mijn visitekaartje staat: “theologe en tarotcounselor”. Als de rij vordert hoor ik waar de mannen vandaan komen: Naaldwijk en wat plaatsen uit de Veluwe. Mijn man, coen_wessel  die ook op de studiedag is, had wat verschrikt opgekeken toen ik zei dat ik naar deze workshop ging: “Dat is dapper”. Dat verbaasde me, want Jannet is toch een leuke meid. De mannen, die komen van de Biblebelt. Ze zijn in deze workshop omdat Wim Dekker hem leidt, een belangrijke functionaris van de IZB, vereniging voor de zending uit de Gereformeerde Bond, de rechtzinnigen, de zware jongens uit de Protestante Kerk. Die zijn er anders nooit, maar nu zijn ze uitgenodigd, omdat het een jubileum studiedag is. Dat had ik allemaal niet doorgehad. Jannet is gespreksleidster en Wim Dekker doet het inhoudelijke gedeelte. Als we op de helft van de kring zijn bedenk ik me dat ik me toch maar liever voorstel met het neutrale: ‘theologe en counselor’. Ook omdat de nieuwe voorzitster van Op Goed Gerucht vandaag heel aardig speciaal naar mij was toegekomen om zich te excuseren. Wat er in het interview met haar in het kerkblad Woord en Dienst stond over tarot en psalmen was niet zo kort om de bocht bedoeld, als het er stond. Geen idee wat ze gezegd had, maar het leek me niet iets vleiends te zijn. Tegen het einde van de ronde herpak ik me. Als ik aan de beurt ben zeg ik dat ik theologe en tarotcounselor ben. 

Aan het eind van de dag kom ik Jannet weer tegen: “Wat zei je nou toen je je voorstelde?”, vroeg ze. Ik bleek mijn “theologe en tarotcounselor” zó gehaast gezegd te hebben, dat niemand het heeft kunnen verstaan.

Met Wim Dekker heb ik het goed kunnen vinden in de workshop. Hij is bevindelijk en dat ben ik ook. Toen we thuis kwamen sloeg Coen de Woord en Dienst open. Nou, dat was niet misselijk wat daar stond over tarot en psalmen. 

 

 
Tags: berthe van soest, op goed gerucht, tarot en psalmen
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments