berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Scherven horen spreken

Dit is zo'n mooi stukje uit het boek van Kune Biezeveld: Als scherven spreken, dat ik het hier post. Biezeveld pleit voor een plaats van het alledaagse in het geloof. Ze noemt als voorbeeld zwangerschap en baren. Haar wens is om ruimte te maken in het geloof voor een besef je gedragen te weten door God in alle dagen van je leven. 

"In hoofdstuk 1 heb ik gesteld het van belang te vinden ons begrensde bestaan te zien als deel van Gods schepping. Leven is niet alleen wachten op ingrijpen van God, maar vooral de dagen van je bestaan leven in het besef daarin gedragen te worden door God. Het is in deze context dat ik 'de scherven hoor spreken.' Terugdenkend aan het 'moeilijke monotheïsme' dat Frymer-Kensky ons presenteerde, een monotheïsme met zo'n nadruk op de eigen verantwoordelijkheid dat veel Israëlieten terugvielen in de cultus van de oude goden, komt mij een beeld voor ogen. Ik herinner me een tentoonstelling, jaren geleden in het Joods Historisch Museum te Amsterdam, van voorwerpen uit het Etnografisch Museum in St. Petersburg. Er werden onder meer amuletten getoond die door de eeuwen heen door joodse vrouwen in chassidische kringen in Rusland waren gebruikt tijdens het risicovolle proces van zwangerschap en baren. Het gebruik van amuletten was joden officieel niet toegestaan, vermeldde de catalogus. Toch zijn er vele teruggevonden. Je kunt dit verstaan als een teken dat het bijbelse geloof te moeilijk is. Ik wil dit echter verstaan als een aansporing om binnen het bijbelse geloof ruimte te zoeken en te maken voor juist deze aspecten van het leven van vrouwen (en mannen). Is het vreemd dat vrouwen in alle eeuwen en in alle soorten van religie vormen hebben gevonden om hun geloof te betrekken bij zaken van zwangerschap, geboorte en moederschap? Het is een traditie die binnen het rooms-katholicisme zichtbaar is gebleven. Wellicht dient zich binnen het protestantisme een andere opening aan, en wel via een nieuw zicht op de betekenis van God in het leven van alledag."

Kune Biezeveld, Als scherven spreken. Over God in het leven van alledag. Zoetermeer, 2008, p.77-78
Tags: kune biezeveld
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments