berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Fotowedstrijd gewonnen

Ik heb een fotowedstrijd gewonnen. Het onderwerp is “Kruis in huis”. Mijn foto is een kruis in de boekenkast. Het kruis komt uit Assisi. Op de voorgrond staat een bekend boek over Franciscus. Twee van de drie boeken achter het kruis zijn boeken over Clara. De titels zijn onzichtbaar. 

               

In het maken van de foto en het schrijven van het bijschrift heb ik veel plezier gehad. Fototoestel op een stapeltje boeken, scherpstellen, klikken. Dan de trap op naar de computer om te kijken of de kruiswond wel scherp was, de focus van de foto. En dat wel 10 keer.

Een bijschrift moet kort en herkenbaar zijn. Ik noem alleen Franciscus en zijn kruiswonden. Toch het is het Clara die mij de les en de zin van mijn kruis in de boekenkast geeft. Het kruis confronteert mij met mijn hebberigheid. Ik had er namelijk graag eentje met een standaardje gehad, daar denk ik steeds aan als ik het in de boekenkast zie staan. Het kruis in de boekenkast is daarmee een ‘spiegel’ voor mij. Dat is precies wat Christus voor Clara is: een spiegel. Ze schrijft daarover als methode van contemplatie. De kwetsbare, arme, lijdende Christus, in de wereld en aan het kruis, is een spiegel waar ze iedere dag in kijkt, waar ze zich aan slijpt, aan schuurt, en waar ze de zoete geur van proeft. Al noem ik Clara niet, van het bijschrift is ze het hart.
Tags: assisi, clara van assisi, franciscus van assisi
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments