berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Vlekjes voor ogen

Ik zie vlekken voor mijn ogen. Ook streepjes. Soms zit er een winkelhaak voor mijn rechteroog. Ik geloof sinds kort. Maar zeker weten doe ik het niet. Het is me vanmorgen wel 3 keer gevraagd. Hoe lang al? En of ik ook flitsen zie. Ik geloof niet dat ik flitsen zie. Misschien één keer. Of niet? Als bliksem was het niet.

          

Gisteren heb ik ‘vlekjes voor ogen’ opgezocht op internet. Heel verontrustend leek het me niet. Ze hebben er folders van liggen bij oogartsen. Maar toen ik vanmorgen de huisarts belde, reageerde de assistente gealarmeerd. Nou ja. Beheerst gealarmeerd. Ik moest meteen komen, ze schoof me ertussen. Ik had willen zeggen: “Ik heb het opgezocht op internet en het valt echt best mee”, maar dat heb ik niet gedurfd. Zo zat ik om 8.45 bij de huisarts. En om 9.15 zat ik met prikogen van druppels te bladeren door een artikel over hoofdluis in een opvoedblad, in de wachtkamer van het ziekenhuis bij de oogarts, na over de vlekjes ondervraagd te zijn door een zuster.

De dokter scheen met een lampje in mijn ogen. Ik moest omhoog kijken en opzij kijken en hoe langer het duurde, hoe beter ik mijn eigen oog zag. Niet de buitenkant, nee, de binnenkant van mijn oog. Ik herkende het van plastic namaakogen. Oranje, met spinnenwebachtige aderen. Heel eng.

Het was niks. Het netvlies zat goed vast. Daar ging het allemaal om, of het netvlies wel goed vast zat. Dat kan gaan loslaten, en dat is ernstig, dat moet je zien te voorkomen. Mijn vlekjes komen omdat de vloeistof in mijn oogbol vervloeit. Maar dat is niet erg zei de dokter. Dat had ik al gelezen op internet.

Van die netvliesloslating had ik ook wel gelezen, maar dat leek me niks voor mij, om zoiets ergs te hebben.

Daar heb je nou doktersassistentes voor. Om daar wel aan te denken. En dokters, om het te onderzoeken met druppels en lampjes.

Als het erger wordt moet ik terug komen. Had ik ook al gelezen.
Tags: berthe van soest
Subscribe

 • Mantra's op het perron

  Lodro, boeddhistische monnik, probeert naar Social Sunday in het Vondelpark te komen, maar heeft pech met de trein.

 • Joods gebedenboek

  David Gaillard bidt uit een Joods gebedenboek. Tijdens Social Sunday, bijeenkomst van relitweeps picknick in het Vondelpark.

 • In het Vondelpark

  Het lopen van de zonnespiraal, de weg naar het middelpunt van kerstmis en je eigen middelpunt. Tijdens de zomerbijeenkomst van Social Sunday in het…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments