Vlekjes voor ogen

Ik zie vlekken voor mijn ogen. Ook streepjes. Soms zit er een winkelhaak voor mijn rechteroog. Ik geloof sinds kort. Maar zeker weten doe ik het niet. Het is me vanmorgen wel 3 keer gevraagd. Hoe lang al? En of ik ook flitsen zie. Ik geloof niet dat ik flitsen zie. Misschien één keer. Of niet? Als bliksem was het niet.

          

Gisteren heb ik ‘vlekjes voor ogen’ opgezocht op internet. Heel verontrustend leek het me niet. Ze hebben er folders van liggen bij oogartsen. Maar toen ik vanmorgen de huisarts belde, reageerde de assistente gealarmeerd. Nou ja. Beheerst gealarmeerd. Ik moest meteen komen, ze schoof me ertussen. Ik had willen zeggen: “Ik heb het opgezocht op internet en het valt echt best mee”, maar dat heb ik niet gedurfd. Zo zat ik om 8.45 bij de huisarts. En om 9.15 zat ik met prikogen van druppels te bladeren door een artikel over hoofdluis in een opvoedblad, in de wachtkamer van het ziekenhuis bij de oogarts, na over de vlekjes ondervraagd te zijn door een zuster.

De dokter scheen met een lampje in mijn ogen. Ik moest omhoog kijken en opzij kijken en hoe langer het duurde, hoe beter ik mijn eigen oog zag. Niet de buitenkant, nee, de binnenkant van mijn oog. Ik herkende het van plastic namaakogen. Oranje, met spinnenwebachtige aderen. Heel eng.

Het was niks. Het netvlies zat goed vast. Daar ging het allemaal om, of het netvlies wel goed vast zat. Dat kan gaan loslaten, en dat is ernstig, dat moet je zien te voorkomen. Mijn vlekjes komen omdat de vloeistof in mijn oogbol vervloeit. Maar dat is niet erg zei de dokter. Dat had ik al gelezen op internet.

Van die netvliesloslating had ik ook wel gelezen, maar dat leek me niks voor mij, om zoiets ergs te hebben.

Daar heb je nou doktersassistentes voor. Om daar wel aan te denken. En dokters, om het te onderzoeken met druppels en lampjes.

Als het erger wordt moet ik terug komen. Had ik ook al gelezen.
Vlek(en) zien, kunnen ook de voorteken van hoofdpijn zijn.
Ik heb ze ook wel eens.
Vlekken
(Anonymous)
Het leest als een heel spannend verhaal....
Ik heb ook wel eens vlekken voor de ogen maar bij mij is dat idd een teken van hoofdpijn/migraine... Dan is de concentratie ook opeens weg. Weten ze nu ook hoe je eraan komt? En er weer vanaf?
Groetjes,
Elisabeth
Re: Vlekken
Dank voor je reactie. De oorzaak is het vocht in de oogbol. Dat vocht vervloeit, of wordt waterig en dat zorgt voor schaduwen, zei de oogarts Je kunt er niks aan doen. Helaas. De oogarts zei ook dat het minder wordt, maar dat je er niet helemaal van af komt. Op het internet stond dat het de ouderdom kan zijn. Ik vind het jammer dat ik het heb, maar ik denk wel dat het went en dat ik het vergeet en dat ik er daarom dan ook minder last van zal hebben. Maar ik hoop ook dat het écht minder wordt.