Paasei

Kruis in boekenkast

Ik doe mee aan een fotowedstrijd op Protestant.nl. Je moet als protestant een foto opsturen van een kruis in je huis. Dat is omdat protestanten niet zo aan kruizen doen. Ik heb een kruis in mijn boekenkast opgestuurd. De arm steekt nog net tussen de boeken uit. Dat is heel protestant, een kruis in een boekenkast. Bij ons gaat het om het woord. Maar dit in een bijschrift zetten kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik kijk van de vroege morgen tot de late avond naar beelden en dan had ik ook wat meer boek moeten laten zien op de foto. Wat dan?

           

Jezus is in de loop der eeuwen weggeraakt in de boeken. Dat zie je aan die ene arm, die amechtig tussen de woorden op de boeken uitsteekt: Jezus is beklemd tussen de woorden. En het gaat erom de échte Jezus achter de woorden te vinden. Maar nee, ook dat kan niet in het bijschrift. Op zoek zijn naar de echte Jezus is een illusie uit de negentiende eeuw en ik ben postmodern. Ik hou van Derrida, van betekenissen die alsmaar opschuiven, van woorden die niet doen wat wij willen zeggen en daarmee steeds iets nieuws en anders over Jezus aan ons geven. En toch, dat is niet wat het kruis in mijn boekenkast met mij doet.

Het kruis komt uit Assisi. Ik heb het daar gekocht. Ooit hing het in een vervallen kerkje. Franciscus hoorde de gekruisigde vanaf dit kruis tegen hem zeggen: “Herbouw mijn huis.” Ik had er liever één met een standaard gehad, dan kon ik het neerzetten. Daar denk ik iedere keer aan, als ik een boek van het plankje haal, dat ik een nieuw kruis wil. Slechte gedachte. Consumptief. Helemaal in tegenstelling met de boodschap van armoede van Franciscus. Oppervlakkig ook, terwijl het bloed toch uitbundig uit de kruiswond spat. Keer op keer heb ik mijn toestel er op scherp gesteld. De wond laat het leed van de kerk en de mens zien en voorafschaduwt alvast de stigmata van Franciscus. Moet ik er mee leven dat ik zo ben, oppervlakkig, consumptief? Het kruis is een spiegel in mijn boekenkast.
Kruis
(Anonymous)
Wat ontzettend interessant, die fotowedstrijd! Ik heb mij voor mijn scriptie ook heel kort verdiept in de Protestantse materiële cultuur. Dan kom je uit op het lege kruis boven de deur, biddende handjes, spreuken uit de bijbel boven de schouw en weelderig geborduurde omslagen voor het liedboek of de bijbel. Dat soort dingen. Wat bijzonder dat met zo'n fotowedstrijd daar de aandacht eens naartoe gaat!
Misschien ga ik ook wel meedoen...

Verder kwam ik, toen ik op je link klikte, op de inlogpagina van LinkedIn. Toen ik me had aangemeld kwam ik wel bij de juiste pagina. Vreemd hè? Of klopt het juist?
Groetjes,
Elisabeth
Re: Kruis
Dank. Heb de link veranderd. Ik kwam via LinkedIn op Protestant.nl. Daar zal het wel aan liggen In de groep "Mijn PKN" had ik over de wedstrijd gehoord.

Wat enig die protestantse materiële cultuur. Ik ben benieuwd of ze er van weten bij Protestant.nl! Leuk als je meedoet!