berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Een mens van de Geest

Uit Bezinning in de veertigdagentijd met tarot

Nicodemus, een Joodse leider, ontmoet Jezus in het geheim in de nacht. Hij stelt Jezus vragen en Jezus geeft antwoord.

"Toen Jezus op Pesach in Jeruzalem was, kwamen veel mensen tot geloof in zijn naam, omdat ze de wondertekenen zagen die hij deed. Maar Jezus had geen vertrouwen in hen, omdat hij hen allemaal kende, en niemand hoefde hem iets over de mens te vertellen, want hij wist zelf wat er in een mens omgaat. Zo was er een Farizeeër, een van de Joodse leiders, met de naam Nikodemus. Hij kwam in de nacht naar Jezus toe. (...) 'Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is?' vroeg Nikodemus. 'Hij kan toch niet voor de tweede keer de moederschoot ingaan en weer geboren worden?' Jezus antwoordde: 'Waarachtig, ik verzeker u: niemand kan het koninkrijk van God binnengaan, tenzij hij geboren wordt uit water en geest. Wat geboren is uit een mens is menselijk, en wat geboren is uit de Geest is geestelijk. Wees niet verbaasd dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden. De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is.'" (Johannes 2:23-3:8)

Jezus spreekt over mensen die geboren zijn uit de Geest. Om een kaart bij te trekken: Hoe ben ik een mens van de Geest?

               

De kaart die ik trek is twee van munten (pentakels) uit de tarot van Jane Austen. John Willoughby uit Sense and Sensibility danst met een rijke vrouw in mooie kleren. Hij kijkt verlangend naar Marianne Dashwood, waar zijn hart naar uitgaat, maar hij blijft door dansen. Hij wil zowel financiële veiligheid als een vrouw waar hij van houdt. Het thema van de kaart is het belang van het stellen van prioriteiten.

Hoe ben ik een mens van de geest? Hmmm...dit is een kritische kaart en het advies is down to earth voor deze diep religieuze vraag. Ik heb het druk. Te druk. Ik ben een mens van de geest door prioriteiten te stellen. Het is van belang elk van mijn activiteiten na te gaan, te onderzoeken welk doel ze dienen en te kiezen welke het belangrijkste zijn voor mij.
Tags: tarot of jane austen, twee van pentakels, veertigdagentijd
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments