berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De Tollenaar

UIt: Bezinning in de veertigdagentijd met tarot

Jezus vertelt een gelijkenis over een Farizeeër en een tollenaar.

"'Twee mensen gingen naar de tempel om te bidden, de een was een Farizeeër en de ander een tollenaar. De Farizeeër stond daar rechtop en bad bij zichzelf: "God, ik dank u dat ik niet ben als de andere mensen, die roofzuchtig of onrechtvaardig of overspelig zijn, en dat ik ook niet ben als die tollenaar. Ik vast tweemaal per week en draag een tiende van al mijn inkomsten af." De tollenaar echter bleef op een afstand staan en durfde niet eens zijn blik naar de hemel te richten. In plaats daarvan sloeg hij zich op de borst en zei: "God, wees mij zondaar genadig." Ik zeg jullie, hij ging naar huis als iemand die rechtvaardig is in de ogen van God, maar die ander niet. Want wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden.'" (Lucas 18:10-14)

De Farizeeër in de gelijkenis dankt God dat hij niet is als andere mensen. De tollenaar belijdt zijn zonde. Om een kaart bij te trekken: Waarin acht ik mijzelf hoger dan andere mensen?

                            

Mijn kaart komt uit de Touchstone Tarot. Het is vijf van zwaarden. Het antwoord op vraag waarin mijzelf hoger acht dan anderen is: ‘Ik houd me staande!’ Daarin acht ik mij hoger dan anderen. Het maakt me aan het lachen. Dat is het relativerende van het trekken van een tarotkaart. Het is natuurlijk helemaal niet zo, dat ik me beter staande hou dan een ander. En bovendien, er zit heel wat woede verborgen achter het gelaat van de staande figuur op de voorgrond.
Tags: touchstone tarot, veertigdagentijd, vijf van zwaarden
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments