berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Valentijn

Ik schrijf een nieuwsbrief voor Valentijn en ik vind het niet gemakkelijk. Het is een pijnlijke dag voor wie geen relatie heeft en Valentijn heeft zo’n groot gehalte van plastic onechtheid. Ik begin er maar mee om dat op te schrijven. Het wordt een intro over hoe ik mismoedig langs pluchen teddybeertjes en hartvormige chocolade-fonduestelletjes-met-twee vorkjes loop. En me dan bedenk hoe die de hoogte en de diepte van de liefde niet raken.

Mijn mismoedigheid over het hartvormige fonduestelletje heb ik lang laten staan in mijn intro. Bladerend in Hooglied bladeren en vind een mooi vers voor het vervolg van mijn nieuwsbrief. Het gaat over liefde die zoeter is dan wijn: Jouw liefde is zoeter dan wijn, zoet is de geur van je huid”. Ik vind ook een vers over het missen van de geliefde en het koortsige zoeken ernaar: “‘ s Nachts in mijn slaap zoek ik mijn lief. Ik zoek hem, maar ik vind hem niet. Laat ik opstaan, rondgaan in de stad, laat ik in de straten, op de pleinen, zoeken naar mijn allerliefste. Ik zoek hem, maar ik vind hem niet.”

Prachtig. De hoogte en de diepte van de liefde heb ik gevonden. Dan herlees ik mijn intro nog eens. Ik blijf hangen bij het chocolade fonduestel. Is chocola niet zoet? Vind ik chocola niet heel lekker?

Langzaam gaat het me dagen. Zegt zo’n hartvormige chocoladefonduestelletje met twee vorkjes eigenlijk niet hetzelfde als: “Jouw liefde is zoeter dan wijn, zoet de geur van je huid”, de woorden uit het Hooglied die ik zo mooi vind?

Ik herinner me de filosoof Jacques Derrida, die beweert dat een tegenstelling geen tegenstelling is. In de ene kant zit de andere kant van de tegenstelling vervat. In de ‘plastic onechtheid’, de ene kant van de tegenstelling, zit de andere kant van de tegenstelling, ‘de liefde met de hoogte en de diepte’, verborgen.

Ik bedenk me ook dat ik zo’n fonduestelletje eigenlijk heel leuk vind. Ik haal het uit mijn intro en maak er 'plastic harten’ van, waar ik mismoedig aan voorbij loop. Maar ik besef dat wanneer ik stil zal staan bij de plastic harten, ik ook daarin de hoogte en de diepte van de liefde zal vinden.

Nieuwsbrief Valentijn 2010
Tags: jacques derrida, valentijn
Subscribe

 • Een wandelingetje met tarot

  Een dagelijkse wandeling met tarot haalt je uit de sleur en biedt inzicht, ook als het simpelweg een blokje om is. Je ontmoet het mysterieuze en…

 • Sint Rochus - legpatroon voor een pandemie

  We zitten nu langer dan zes maanden in de pandemie. Onze levens zijn ingrijpend veranderd. Hoe ga je daarmee om? Wat helpt je? Deze tarotlegging…

 • Lockdown met Sint Barbara

  We zitten in een halve lockdown. Aan huis gekluisterd, met weinig contacten. De beperkingen doen me denken aan Sint Barbara. Zij werd door haar…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments