berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De bisschop van Leinster en de mantel van Brigid, 2

Over de mantel van St.Brigid of Brigitte, heilige en godin uit Ierland, bestaan veel legenden. Dit is er één van ter inspiratie voor een tarotlegging. Vandaag trek ik de kaart bij vraag 2.

Brigid vroeg de bisschop van Leinster vaak om bij financieel bij te dragen aan het werk wat ze deed voor de armen. Toen hij een keer zei dat er geen geld was, vroeg ze bisschop haar toch tenminste land te geven, zoveel als ze kon bedekken met haar mantel, zodat zij een abdij kon bouwen. De bisschop, die dacht dat het een grapje was, stemde toe. Vier jonge vrouwen die bij Brigitte hoorden kwamen naar voren. Ze pakten de vier punten van haar mantel en gingen rennen. Eén ging naar het oosten, de tweede naar het zuiden, de derde naar het westen en de vierde naar het noorden. De mantel werd steeds groter. Hoe verder de vrouwen kwamen, hoe groter de mantel werd. Al gauw besloeg de mantel een gebied van een mijl in het vierkant. De bisschop schrok zich rot. Nog even en de mantel zou zijn hele gebied beslaan. Hij beloofde onmiddellijk meer geld te geven aan de armen en grond voor de abdij, als de vrouwen maar stopten met rennen. Dat deden ze na deze belofte. Vanaf toen gaf de bisschop gul aan de armen.


Tarotlegging:

1. Een kaart voor Brigitte, die geld wil voor de armen en grond voor haar abdij. Ik trek hem met de vraag: Welk groot verlangen leeft in mij?

2. Een kaart voor de bisschop die geen geld en grond wil geven. Ik trek hem met de vraag: Welk deel in mij is bang of niet vrij, bijvoorbeeld om te laten zien of te delen van wie ik ben, en onthoudt mij daarmee van mijn grote verlangen? Voor deze vraag trek ik een kaart. De kaart die ik trek is Ten of Wands uit de Victorian Romantic Tarot. En boerenvrouw draagt een kind in een wieg, op haar rug draagt ze hout. Ze sjouwt. Misschien droomt ze van iets anders. Ik heb veel op me genomen, dat maakt me onvrij en staat mijn  grote verlangen in de weg. Dat is uit de lethargie te komen van kaart 1, vier van bekers, wel bejubeld, maar niet gelukkig.

          

3. Een kaart voor de jonge vrouw die met een punt van de mantel naar het oosten toegaat, naar de opgang van de zon en de lente. Ik trek hem met de vraag: Welke vernieuwing heb ik nodig voor mijn groot verlangen?
4. Een kaart voor de jonge vrouw die naar het noorden toegaat, naar de nacht, en de winter, tijd van introspectie. Ik trek hem met de vraag: Welke wijsheid heb ik nodig voor mijn groot verlangen?
5. Een kaart voor de jonge vrouw die met de punt van de mantel naar het westen toegaat, naar de ondergang van de zon en naar de herfst. Ik trek hem met de vraag: Wat moet ik loslaten voor mijn groot verlangen?
6. Een kaart voor de jonge vrouw die met de punt van de mantel naar het zuiden toegaat, naar de volle zon en de zomer. Ik trek hem met de vraag: Wat in mij wil naar buiten komen om mijn grote verlangen dichterbij te brengen?
7.Een kaart voor de bisschop die geld geeft en grond: Het resultaat wanneer ik de jonge vrouwen met de mantel achterna ben gegaan naar het oosten, het noorden, het westen en het zuiden en ruimte geef aan mijn grote verlangen.

Verhaal uit: Amber K, Azrael Arynn, Candelmas, Llewellyn 2003
© Tarotlegging Berthe van Soest 2010
Tags: brigid, ten of wands, victorian romantic tarot
Subscribe

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Psalm 119, Justice

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Justice Today I practiced the spread about Justice that is to be used in the first…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments