berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De bisschop van Leinster en de mantel van Brigid

Brigid of St.Brigitte is een godin en heilige uit Ierland. Haar feestdag is op 1 februari. Veel legenden gaan over de mantel van Brigid. Op een van die legenden is deze tarotlegging gebaseerd. Vandaag trek ik de eerste kaart van deze tarotlegging.

Brigid vroeg de bisschop van Leinster vaak om bij financieel bij te dragen aan het werk wat ze deed voor de armen. Toen hij een keer zei dat er geen geld was, vroeg ze bisschop haar toch tenminste land te geven, zoveel als ze kon bedekken met haar mantel, zodat zij een abdij kon bouwen. De bisschop, die dacht dat het een grapje was, stemde toe. Vier jonge vrouwen die bij Brigitte hoorden kwamen naar voren. Ze pakten de vier punten van haar mantel en gingen rennen. Eén ging naar het oosten, de tweede naar het zuiden, de derde naar het westen en de vierde naar het noorden. De mantel werd steeds groter. Hoe verder de vrouwen kwamen, hoe groter de mantel werd. Al gauw besloeg de mantel een gebied van een mijl in het vierkant. De bisschop schrok zich rot. Nog even en de mantel zou zijn hele gebied beslaan. Hij beloofde onmiddellijk meer geld te geven aan de armen en grond voor de abdij, als de vrouwen maar stopten met rennen. Dat deden ze na deze belofte. Vanaf toen gaf de bisschop gul aan de armen.

1. Een kaart voor Brigitte, die geld wil voor de armen en grond voor haar abdij. Ik trek hem met de vraag: Welk groot verlangen leeft in mij?

De kaart die trek is vier van bekers uit de Victorian Romantic Tarot. Bekers gaan over het gevoel. Bij vier van kelken gaat het erom dat je voelt of je wat doet, of wat je aangeboden wordt, wel wat voor je is. De meneer op deze kaart wordt bejubeld en aanbeden, maar is 'bored stiff'. Wat is nu mijn grote verlangen? Op deze kaart is dat niet te zien, of toch wel? Ik word bejubeld, en doe daar ook wat voor. Ik doe wat ik moet doen, of vind dat ik moet doen, maar erg gelukkig maakt me dat niet.  

        

De andere kaarten uit de tarotlegging:

2. Een kaart voor de bisschop die geen geld en grond wil geven. Ik trek hem met de vraag: Welk deel in mij is bang, bijvoorbeeld niet vrij om te geven en te delen van wie ik ben, en onthoudt mij daarmee van mijn grote verlangen?
3. Een kaart voor de jonge vrouw die met een punt van de mantel naar het oosten toegaat, naar de opgang van de zon en de lente. Ik trek hem met de vraag: Welke vernieuwing heb ik nodig voor mijn groot verlangen?
4. Een kaart voor de jonge vrouw die naar het noorden toegaat, naar de nacht, en de winter, tijd van introspectie. Ik trek hem met de vraag: Welke wijsheid heb ik nodig voor mijn groot verlangen?
5. Een kaart voor de jonge vrouw die met de punt van de mantel naar het westen toegaat, naar de ondergang van de zon en naar de herfst. Ik trek hem met de vraag: Wat moet ik loslaten voor mijn groot verlangen?
6. Een kaart voor de jonge vrouw die met de punt van de mantel naar het zuiden toegaat, naar de volle zon en de zomer. Ik trek hem met de vraag: Wat in mij wil naar buiten komen om mijn grote verlangen dichterbij te brengen?
7.Een kaart voor de bisschop die geld geeft en grond: Het resultaat wanneer ik de jonge vrouwen met de mantel achterna ben gegaan naar het oosten, het noorden, het westen en het zuiden en ruimte geef aan mijn grote verlangen.

Verhaal uit: Amber K, Azrael Arynn, Candelmas, Llewellyn 2003
© Tarotlegging Berthe van Soest 2010
Tags: st. brigitte, victorian romantic tarot, vier van bekers
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments