berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De Twaalf dagen, dag 8, Sneeuwdag

'De Twaalf Dagen' zijn de dagen tussen Kerstmis en Driekoningen. Iedere dag heeft een eigen karakter.

Nu de feesten van winterzonnewende, Kerst en jaarwisseling voorbij zijn, dringt het door dat de winter nog bijna helemaal voor ons ligt. De nachten zijn lang en koud en wie weet krijgen we nog ijzel. De winter staat centraal op deze ‘Sneeuwdag’ in de Twaalf Dagen.

Sneeuw, ijs, kou en donkerte. De winter brengt uitdagingen. Niet vallen, de kou trotseren en goed de wekker zetten om op tijd wakker te worden in het donker. Naast uitdagingen heeft de winter ook zegeningen. De inkeer bijvoorbeeld, die het donker geeft of de helderheid die een kraakblauwe koude ochtend kan scheppen. Het is ieder jaar ‘Sneeuwdag’ in de Twaalf Dagen, maar dit jaar sneeuwt het echt. De kaart die trek gaat over de zegen van de sneeuw.

In de winter valt sneeuw. Sneeuw is glad, groezelig en blubberig. Lastig. Wat is de zegen van de sneeuw voor mij?

Ik trek de leukste kaart uit de Christmas Tarot: de Zon. Op de kaart staat Santa Claus, groot, sterk, warm aangekleed en goed voorbereid, klaar om het avontuur van Kerstmis te beginnen. Het plezier straalt ervan af.

                 

De wereld is opeens helemaal anders als het sneeuwt. Het is glad en wit en stralend. Voor mij is sneeuw een avontuur waarop ik me voorbereid. Ik bind mijn ANWB ijzers onder mijn voeten om niet uit te glijden, doe een extra trui aan en ga lopend boodschappen doen met een oma-achtig-boodschappenkarretje. Dat gaat goed. Ik glij niet uit. Is het karretje vol dan is het flink trekken, maar dan ligt het wel stabiel in de sneeuw. Alleen grote bergen sneeuw zijn wat lastig om langsheen te komen, maar met enig manoevreren gaat dat wel. Als ik met de trein ga en het sneeuwt, doe ik een flinke reep chocola in mijn rugzak, sinds onze ervaring van vorige week, toen het sneeuwde en we bijna niet thuis konden komen uit Amsterdam omdat de treinen niet reden tussen Zwolle en Leeuwarden.

En wat is dan de zegen van de sneeuw voor mij? De uitdaging aan te kunnen die de sneeuw mij biedt met z'n gladheid, z'n chaos op de stoepen en in het openbaar vervoer.
Tags: the christmas tarot, twaalf dagen, zon
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments