berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De twaalf dagen, dag 1

Tussen Kerst en Drie Koningen zijn er 12 heilige dagen. Iedere dag heeft een eigen thema. Vandaag is het de eerste dag van de twaalf.

Het is donker buiten. De zon is in deze dagen op zijn zwakst. In verhalen wordt wel gezegd dat hij wordt gekoesterd door Moeder Nacht die hem veilig in haar armen houdt. Zo kan hij veilig opgroeien en groot en sterk worden. 

Verhalen over koestering en bescherming zijn er ook over het kind Jezus. Zo is er een legende over Brigid en Jezus. Brigid is een godin en een heilige uit Engeland. In de eerste nacht dat Jezus geboren was hield zij de kleine baby warm onder haar mantel, zodat Maria kon uitrusten.

Het verhaal over de jonge zon en de verhalen over het kindje Jezus geven aan dat het jonge en weerloze kwetsbaar is en niet kan overleven zonder bescherming en koestering. Het koesteren en beschermen van het weerloze staat deze dag centraal voor mijn kaart.

Wat is jong en weerloos en heeft bescherming en koestering nodig in mijn leven?

De kaart die ik trek is de Zegewagen uit The Christmas Tarot van Corrine Kenner. Kinderen maken met de Kerstman en hun moeder een tochtje met een treintje. Het plezier spat er van af. Wat koestering nodig heeft is het hebben van plezier! 
Tags: chariot, the christmas tarot, twaalf dagen
Subscribe

 • Molendag

  Ieder jaar op de zaterdag van monumentenweekend is het molendag. De molen vlak bij ons huis is iedere zaterdagochtend open, maar in het…

 • De corona demonstratie

  In Hilversum kwamen coen_wessel en ik na een boswandeling een stoet van zo’n zestig mensen tegen die aan het demonstreren waren.…

 • Toch maar vaccineren?

  Wist ik misschien betrouwbare informatie te vinden over vaccins? Het was bedoeld voor iemand die tegenwicht zocht voor berichten waarin stond dat…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments