berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

St. Johannes van het Kruis

Johannes van het Kruis schreef het werk “De donkere nacht van de ziel”. Hij voelde zich lange tijden in zijn leven verstoken van goddelijke nabijheid en troost. Hierop terug kijkend ziet hij dit als de pijnlijke ervaring die hij nodig had om dichtbij God te komen. Zijn feestdag past goed in deze tijd van het jaar waarin het donker is. Het donker buiten herinnert ons aan de donkere nacht van onze ziel, ons eigen donker: onze rouw, de verliezen die we geleden hebben of de kansen die we hebben laten liggen.
 

Om een kaart bij te trekken: De donkere nacht van de ziel die ik meegemaakt heb.

De kaart die ik trek als antwoord op deze vraag is The High Priestess uit de Tarot of Prague. De Hogepriesteres brengt ons in verbinding met zin, doel en bron van het leven. Ze tipt daar een sluier van op, of wijst, zoals op deze kaart, er een passage over aan in het boek op haar schoot. Dan kunnen we weer even verder, gevoed door wat ze heeft laten zien.

De Hogepriesteres zegt niet alles wat ze weet over de zin en de bron van het leven. Ze houdt veel geheim. En dat is mijn donkere nacht van de ziel.
Tags: advent, hogepriesteres, st. johannes van het kruis, tarot of prague
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments