berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

St. Lucia

Vandaag is het de naamdag van St. Lucia, een martelaar onder keizer Diocletianus. De naam Lucia betekent ‘licht’. Omdat haar naamdag in deze donkerste tijd van het jaar valt is op haar naamdag een feest van het licht ontstaan.

In de Scandinavische landen kondigt St. Lucia op deze dag de geboorte van het licht aan. Voor de Gregoriaanse kalender gevolgd werd viel de winterzonnewende op de naamdag van St. Lucia. Toen waren er in deze landen optochten waarbij een jong meisje in het wit gekleed, met een kroon van kaarsen op haar hoofd, voorop ging als een verbeelding van het nieuwe licht. Nu nog steeds gaat de jongste dochter of zoon ’s morgens vroeg met kaarsen op het hoofd de kamers van het huis rond om de familieleden koffie en koek te brengen.

Om een kaart bij te trekken: Het nieuwe licht waar ik naar uitzie.

De kaart die ik trek is vijf van Zwaarden uit de Tarot of Prague. Er staat een draak op de kaart en drie soldaten, die bij elkaar kruipen. Ze zijn verslagen door de draak. De soldaten zijn bang en de draak briest. In het christendom staat de draak voor het kwaad dat overwonnen moet worden. Maria heeft hem aan haar voeten liggen en Michaël overwint hem.

Bij de kaart vijf van zwaarden weet je meestal niet zo goed wat te doen. Zo ook hier. De situatie is onduidelijk. Moeten de soldaten zich omkeren en nog een keer de strijd met de draak aangaan? Is het beter voor ze om –in Jungiaanse zin– de draak in de armen te sluiten en te ervaren dat hij toch eigenlijk best meevalt? Moeten ze weglopen en de draak te laten voor wat hij is en hem zo verslaan, door hem te slim af te zijn? Of is het de draak zelf die zijn zwaarden moet laten vallen?

Hoe dan ook...het nieuwe licht waar ik naar uitzie heeft te maken met het verslaan of onschadelijk maken van de draak: door de kracht van overgave of door de kracht van de liefde.

Tags: advent, st. lucia, tarot of prague, vijf van zwaarden
Subscribe

 • Krokussen en ZeroCovid

  Vorige week liep ik een rondje om de plas in het Haarlemmermeerse bos. We hadden het schaatsweekend net achter de rug met de donkerblauwe wijde…

 • Semele

  We liepen met een groepje mensen een ‘spiraal’, een soort labyrint. Dat bestaat uit een touw op de grond dat naar binnen cirkelt. Je…

 • Gewaarworden

  Op 30 januari waren we met vijf mensen bij Tinah en Jan Visser in Velsen, een dorp vlak bij Santpoort Noord. We deden een ritueel rondom godin en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments