berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Maria in de boom

Het is maandag en we zijn in La Verna, het klooster op de berg waar Franciscus zijn kruiswonden gekregen heeft. Om drie uur zullen we met de processie meelopen die daar iedere dag gehouden wordt. We zijn net bij de holte geweest die ontstaan is toen de berg Franciscus bescherming bood, op het moment dat de duivel hem kwam bezoeken. De berg sloot zich om Franciscus heen en toen was hij veilig. Nu is er even niks. Ik zit op een steen bij het hek dat er voor zorgt dat we niet naar beneden vallen, want we zitten hoog. Anne-Marie luistert naar de vogels; ik kijk naar de kruisjes van takjes die in het hek gestoken zijn. Selma maakt foto’s. Ik hoor Ali en Reinie, ze zijn vlak boven ons. 

                      

Met z’n allen lopen we verder en komen bij een kapelletje. Het ligt vlak tegenover de gang van de stigmata waar iedere middag de processie doorheen gaat. De kapel is klein en licht. Op de muur van de absis, achter het altaar, is een fresco te zien, ovaal van vorm. Op de fresco staat een boom. De boom is zo groot, dat hij maar net in de ovale vorm past. In de boom zit Maria, met Jezus op haar schoot. De boom is donkergroen en heeft een volle kruin, als een eik in de zomer. Het is een beeld van vruchtbaarheid, maar ook van kracht en rijpheid. We zijn verrast; het is ongebruikelijk Maria afgebeeld te zien in een boom. Op de linkermuur zit ook een fresco. Met z’n allen ontcijferen wat er op staat, we denken dat het opstanding is en tellen hoeveel engelen er zijn.

In de souvenirshop is misschien wel een boek te vinden waarin iets over deze kapel te vinden is, zeg ik. En al hoor ik dit mezelf voorstellen, het is alsof er nog nooit eerder iemand in deze kapel geweest is, alsof wij de eerste zijn die hem ontdekken.
Tags: assisi, franciscus van assisi, maria
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments