berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Bijbel10daagse Jona 1, Waar wil ik niet naar toe?

Het eerste verhaal in de bijbel10daagse is over de profeet Jona (Jona 1). God stuurt Jona naar Ninevé. Jona wil dat niet en vlucht.

Eens richtte de Heer zich tot Jona, de zoon van Amittai: 2 ‘Maak je gereed en ga naar Nineve, die grote stad, om haar aan te klagen, want het kwaad dat ze daar doen is ten hemel schreiend.’ 3 En Jona maakte zich gereed, maar vluchtte naar Tarsis, weg van de Heer. Hij ging naar Jafo en vond er een schip met bestemming Tarsis. Hij betaalde de overtocht en ging aan boord om mee te varen naar Tarsis, weg van de Heer. 
 
De vraag bij dit verhaal is: waar wil ik niet naar toe?

Deze vraag is op veel niveaus op te pakken: van niet naar de tandarts willen gaan, tot een eerlijke kijk in mijn innerlijk. Als ik mijn leven langsloop is er veel waar ik niet naar toe wil, en in mijn gedachten kies ik het moeilijkste uit.

Jona vlucht. Hij gaat met een boot naar Tarsis. Mijn vraag aan mijzelf is, of ik zal gaan waar ik niet naar toe wil, of dat ik aan het vluchten ben, net als Jona. Waar vlucht ik dan heen of waar vlucht ik in?

Het mooie van Jona is dat hij ondanks zijn vlucht, toch naar Ninevé gaat, en doet wat God hem gevraagd heeft. Dat is een troost, voor als ik stop met vluchten en toch ga. 

           

Alleen..., Jona is zo boos als hij gedaan heeft wat God van hem vroeg. Jona moest van God naar Ninevé om te zeggen dat de inwoners anders moesten gaan leven. Als ze dat doen, en God de stad niet verwoest, wordt Jona heel kwaad (in Jona 4). Hij was op veilige afstand gaan zitten kijken hoe de stad ten onder zou gaan en toen gebeurde niet. Ik hoop dat ik niet zo kwaad wordt als Jona, als ik ga waar ik heen moet gaan.
Tags: bijbel, bijbel10daagse
Subscribe

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Psalm 119, Justice

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Justice Today I practiced the spread about Justice that is to be used in the first…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments