berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

 • Mood:

Bijbellezen? Heel eenvoudig via Friese ‘vragen-methode’

Voorpagina Friesch Dagblad, vandaag

Bijbellezen? Heel eenvoudig via Friese ‘vragen-methode’
Hanneke Goudappel - Friesch Dagblad 23 oktober

Heerenveen - Het Nederlands Bijbelgenootschap doet er tijdens de Bijbel10daagse, die vandaag begint, álles aan om mensen weer aan het bijbellezen te krijgen. Want bijbellezen is moeilijk, vinden veel mensen - ook christenen. 57 procent van de Nederlanders heeft een bijbel, maar regelmatig bijbellezen? Nee, dat komt er vaak niet van.

Maar het hóéft helemaal niet zo moeilijk te zijn, zegt ds. Coen Wessel, predikant in Heerenveen. Hij bedacht samen met zijn vrouw Berthe van Soest een simpele leesmethode om mensen een duwtje in de rug te geven. Mensen gaan erdoor op een nieuwe manier met de bijbel bezig, merkt hij. Het concept is eenvoudig: ,,Neem een bijbelverhaal, en stel daar een vraag bij. Een vraag die over je eigen leven gaat, maar die tegelijk ook verbonden is met het bijbelgedeelte dat je gelezen hebt”, vertelt Berthe van Soest.

Een van de bijbelverhalen die tijdens de Bijbel10daagse centraal staat is het bekende verhaal van Jona in de walvis. ,,Jona vlucht weg de zee op, als God hem naar de stad Ninevé stuurt. De vraag bij dit gedeelte luidt: Waar wil ik niet naar toe? Zo’n vraag helpt je om inzicht te krijgen in jezelf, én verbindt je met de bijbel en met God.”

Ds. Coen Wessel maakte voor een periode van vier maanden een rooster met bij elke dagtekst een vraag. Hij ging ermee ermee aan de slag met een groepje in zijn gemeente, en het sloeg aan. Voor Atty Mulder (67), een van de gemeenteleden die meededen, was de leesmethode volstrekt nieuw. Ze was wel gewend om de bijbel te lezen - vooral uit de tijd dat ze onderwijzeres was op een basisschool - maar het zei haar nooit persoonlijk iets. ,,Ik heb ervaren dat er vaak uit de bijbel werd gelezen omdat het móést. Daardoor werd het oppervlakkig. De persoonlijke vraag bij de bijbeltekst, geeft veel meer inhoud aan het bijbellezen. Zo’n vraag kan de dag of week door met je mee gaan. Als ik met een vraag bijvoorbeeld niks had, bleef ik er de hele week over nadenken.”

,,Het leuke is dat je ook over vragen nadenkt, waarover je normaal nooit in de context van het geloof zou nadenken”, zegt Coen Wessel. ,,Bij een bijbelgedeelte over de apostel Paulus die een collecte voor Jeruzalem houdt, stond bijvoorbeeld de vraag: Wat ga je met je geld doen? Zo’n vraag stel je normaal gesproken eerder aan jezelf als je bij de Hypotheker zit. Terwijl je nu de verbinding met je geloof legt.”

Werkboekje

Wessel stapte met de bijbelleesmethode naar het Nederlands Bijbelgenootschap met de vraag of deze geschikt was om uit te geven. Het NBG reageerde enthousiast en stelde voor de methode uit te proberen tijdens de Bijbel10daagse. ,,Bij de tien bijbelverhalen die centraal staan tijdens het tiendaagse project, hebben we vragen bedacht. Die zijn gebundeld in een klein (werk)boekje, waarin mensen de vragen kunnen beantwoorden.”

Er worden meer dingen bedacht om de bijbel op een eigentijdse manier dichtbij te brengen. Wil je in de trein de bijbel lezen, dan hoeft er geen zwaar boek meer aan te pas te komen. De IKON bedacht een gsm-versie van de bijbel. De tekst uit De Nieuwe Bijbelvertaling is sinds gisteren leesbaar op de mobiele telefoon, via Bijbelmobiel.nl. 

Het gaat door op pagina 2, maar dat heb ik niet.
Tags: berthe van soest, bijbel, coen
Subscribe

 • Ontspanning

  Een tarotkaart voor iedere dag in de maand juli, geïnspireerd door zee en strand. Het is prettig om door dit laagje water te lopen. Het water…

 • Macho's

  Een tarotkaart voor iedere dag in de maand juli, geïnspireerd door zee en strand. Macho mannen aan het strand. Bruin en opschepperig. Wat ben…

 • Ijsje eten

  Een tarotkaart voor iedere dag in de maand juli, geïnspireerd door zee en strand. Zomer aan zee is genieten van een ijsje. Zoet en koud en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments