berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

 • Mood:

Sint Lucas en Sint Paulus

Vandaag is het de feestdag van St. Lucas, de evangelist. Lucas beschrijft opvallend veel genezings wonderen in zijn evangelie. Waarschijnlijk was hij dokter. Hij schrijft over de genezing van de schoonmoeder van Petrus en hij doet verslag van de verlamde man die door het dak neergelaten werd om bij Jezus terecht te komen. Ook beschrijft hij de genezing van een vrouw die twaalf jaar lang vloeide. In dit laatste verhaal benoemt hij de grenzen van zijn professie: dokters hadden de vrouw niet kunnen genezen. Vraag om een kaart bij te trekken: Wie of wat kan mij genezen?

Ik trek St. Paul (Sint Paulus), de koning van zwaarden uit de Tarot of Saints. Paulus vervolgde christenen, tot hij door visioen getroffen, van zijn paard viel en een bekering doormaakte. Hij werd christen en stichtte tal van christelijke gemeenten. Paulus is radicaal en helder. De koning van zwaarden in de tarot trekt heldere grenzen, weet wat hij wil, maakt heldere keuzes en laat zich niet in met lastige gevoelens, noch met die van hemzelf, noch met die van anderen. Keuzes maken en helder zijn is niet zo makkelijk. Kwets ik iemand met mijn keuze? Voer ik teveel mijn wil door? Wie doe ik tekort? Als ik niet uitkijk, kom ik na een beslissing in een moeras van nare schuldgevoelens terecht. De martelaarsdood van Paulus die zijn leven bezegelt laat zien dat dit niet heilzaam is. 

           
Paulus werd onthoofd met het zwaard. Er wordt gezegd dat bij zijn onthoofding melk uit zijn hals vloeide. Ook stuiterde zijn hoofd drie keer op de grond, en op elke de plaats waar zijn hoofd neerkwam, ontsprong een bron. Op die plaats is een kerk gebouwd, “San Paolo alle Tre Fontane” waarin de drie bronnen nog altijd opwellen. Het leven van Paulus brengt geloof en geeft vruchtbaarheid, wil dit zeggen. 

            

Wat mij kan genezen is het maken van heldere, en duidelijke keuzes, zonder in een moeras van onnodige schuldgevoelens te verzinken. Ik moet mij richten op fonteinen en bronnen. Dat is beter.

Herfst dag tot dag
Tags: heiligen, herfst, koning van zwaarden, tarot of saints
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments