berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Esther in de loofhut

Het is Loofhuttenfeest, een Joods feest waarop simpele hutten gebouwd worden die doen denken aan de tijd dat het volk Israel in de woestijn rondtrok. In die hutten wordt gegeten en viert men feest, samen met Joodse en niet joodse gasten. Ook 7 bijbelse voorvaders –of moeders worden uitgenodigd. Hun afbeeldingen hangen vaak aan de wand van de loofhut. Deze acht dagen is mijn weblog veranderd in een virtuele loofhut. Iedere avond nodig ik zeven voormoeders uit en staat een van hen centraal. 

         

Ik nodig de voormoeders hier uit:

"Sarah, Miriam, Deborah, Hanna, Abigail, Hulda en Esther, voormoeders uit mijn traditie, kom binnen in mijn loofhut, wees welkom tussen de vier muren van mijn blog, beschermd door de Sjechina die over ons waakt.”

Op deze laatste dag staat Esther centraal. Zij werd uit een heleboel meisjes gekozen om koningin te worden. De koning met wie ze getrouwd was wist niet dat ze Joods was. Toen het Joodse volk werd bedreigd bracht ze redding door met gevaar voor eigen leven aan de koning haar afkomst te vertellen. Bij iedere voormoeder hoort een sefira (levensgebied) van de levensboom. Bij Esther hoort Malkuth. Dit is de onderste sefira, het levensgebied van de wereld waarin wij leven, het levensgebied van manifestatie.  

“Esther, geen ster in de hemel is zo mooi als jij,
Je moed te zeggen wie je was, doet de hoogste bergen huiveren.
Esther, je bent ons tot zegen.” 


         

De kaart die ik trek is vijf van de theekopjes (vijf van bekers) uit de tarot van Jane Austen. In de klassieke Rider Waite Tarot is dit een kaart van rouw en verdriet, waarop één persoon afgebeeld is. Op de kaart van Jane Austen staan twee figuren uit het boek Pride and Prejudice, George Wickham en Elizabeth Benneth en niet één. Dit maakt een tweede interpretatie mogelijk. Elizabeth luistert en laat zich meeslepen door het verhaal en de emoties. Pas aan het eind van het boek doorziet ze zijn verhaal. 

          

De onderwijzing van Esther aan mij is te zien wat werkelijkheid is, dat ik me niet moet laten meeslepen, niet door mijn eigen emoties, en ook niet door die van anderen. 
Tags: bijbelse voormoeders, loofhuttenfeest, sukkot, tarot of jane austen, vijf van bekers
Subscribe

 • De scheuren en spleten van Franciscus

  “Enkele dagen later zat Franciscus naast zijn cel en aanschouwde aandachtig de natuur van de berg, zich sterk verwonderend over de enorme…

 • Twee altaren

  Dit jaar kwam er een visienota uit van de Protestantse Kerk: Van U is de toekomst met in grote lijnen het beleid voor de komende jaren. In de…

 • Litany for Almost Extinct Animals

  Prayer at the very first festival of Extinction Rebellion, January 26, 2020 in Ot301, Amsterdam, during the bushfires in Australia. We have gathered…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments