berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Chulda in de loofhut

Het is Loofhuttenfeest, een Joods feest waarop simpele hutten gebouwd worden die doen denken aan de tijd dat het volk Israel in de woestijn rondtrok. In die hutten wordt gegeten en viert men feest, samen met Joodse en niet joodse gasten. Ook 7 bijbelse voorvaders –of moeders worden uitgenodigd. Hun afbeeldingen hangen vaak aan de wand van de loofhut. Deze acht dagen is mijn weblog veranderd in een virtuele loofhut. Iedere avond nodig ik zeven voormoeders uit en staat een van hen centraal. 

          

Ik nodig de voormoeders hier uit:

"Sarah, Miriam, Deborah, Hanna, Abigail, Hulda en Esther, voormoeders uit mijn traditie, kom binnen in mijn loofhut, wees welkom tussen de vier muren van mijn blog, beschermd door de Sjechina die over ons waakt.”

Vandaag staat Chulda centraal:
“Hulda, profetes met de boodschap van omkeer en boete,
je roep om verandering klinkt door tot in de diepste zeeën.
en de as van de boete geeft vruchtbaarheid aan de velden.
Hulda, je bent ons tot zegen.” 

            

Hulda is een profetes tijdens het koningschap van Josia. Hij roept haar hulp wordt ingeroepen om te bevestigen dat een oud boek dat gevonden is, authentiek is. Het boek brengt vervolgens een ommekeer teweeg. Het volk keert zich tot God, doet boete, en gaat anders leven.

Chulda roept op tot inkeer en ommekeer. De kaart die ik krijg is de Keizer uit de Jane Austen Tarot. De figuur op de kaart is Sir Thomas Bertram, uit het boek Mansfield Park. Hij is de eigenaar van het landgoed Mansfield Park en heeft strenge en ouderwetse normen en waarden. Hij lijkt op Chulda. Ook zij is streng en roept op naar de oude wetten terug te gaan uit het gevonden wetboek. 

           

De sefira (levensgebied) van de Kabalistische levensboom die bij Hulda hoort is Yesod. Deze sefira zit bijna onderaan de boom vangt alle energie van de andere sefirot op en geeft het aan de onderste sefira (Malkuth, aarde) door waar het tot wasdom komt. Wat daarmee te doen? Allemaal toelaten? Sir Thomas Bertram vertegenwoordigt strenge normen. De Keizer stelt grenzen, is autoriteit, beheert zijn koninkrijk. De boodschap van Chulda is duidelijk: Wees conservatief, wees je eigen autoriteit, begrens je, laat niet alles toe, beperk je tot wat je aankunt, beheer je koninkrijk, zodat het floreert.
Tags: bijbelse voormoeders, keizer, loofhuttenfeest, sukkot, tarot of jane austen
Subscribe

 • Litanie van heiligen

  Vandaag was het Hoogfeest van Allerheiligen. Eric van den Berg nodigde twitteraars uit om te tweeten naar hun favoriete heilige in de vorm van een…

 • Tijdlijn

  Mijn Twitter ‘timeline’ veranderde helemaal op 25 januari. Geen tweets meer over lekkere kopjes koffie of fijne vergaderingen. Alleen nog…

 • Twidden: #weekvangebed op Twitter

  Op zaterdagavond 22 januari kwamen twitteraars een half uur lang bij elkaar om te bidden, op initiatief van Eric van de Berg (twitternaam:…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments