berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Abigail in de loofhut

Op het Joodse loofhuttenhuttenfeest worden eenvoudige hutten gebouwd die herinneren aan de tijd dat het volk Israel in de woestijn rondtrok. In die hutten eet men en viert feest, samen met Joodse en niet joodse gasten. Niet alleen levende gasten worden uitgenodigd, ook 7 bijbelse voorvaders –of moeders. Hun afbeeldingen hangen vaak aan de wand van de loofhut. Deze acht dagen is mijn weblog veranderd in een virtuele loofhut. Iedere avond nodig ik zeven voormoeders uit en staat een van hen centraal. 

 

Ik nodig ze hier uit:
"Sarah, Miriam, Deborah, Hanna, Abigail, Hulda en Esther, voormoeders uit mijn traditie, kom binnen in mijn loofhut, wees welkom tussen de vier muren van mijn blog, beschermd door de Sjechina die over ons waakt.”

Vandaag staat Abigail centraal.

          

“Abigail, je nuchterheid is die van donkere grond,
en je verstand is helder als hemels kristal.
Abigail, je bent ons tot zegen.”

Bij iedere voormoeder hoort een sefira (levensgebied) uit de levensboom. Bij Abigail hoort Hod, het levensgebied van communicatie.

De kaart die ik heb getrokken is compassie. Abigail redde het leven van haar man die hard en gewetenloos was door met Koning David te onderhandelen. Abigail had compassie. Haar onderwijzing aan mij is compassie te hebben met anderen (in de communicatie) en ook met mijzelf.

             

Tags: abigail, bijbelse voormoeders, loofhuttenfeest, sukkot, zes van bekers
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments