berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Hanna in de loofhut

Het is Loofhuttenfeest. Dit weblog verandert gedurende het Loofhuttenfeest is in een virtuele loofhut. Het Loofhuttenfeest is een Joods feest dat acht dagen duurt. De loofhutten zijn kleine hutjes die speciaal voor dit feest opgezet of gebouwd worden. In de hutten wordt ’s avonds gegeten en soms geslapen. 

       

De loofhutten herinneren aan de tijd dat het volk Israël door de woestijn trok, woonde in hutten die snel op te bouwen en af te breken waren en ze vertrouwden op de bescherming van God. Op dit feest worden gasten uitgenodigd. Niet alleen levende, maar ook bijbelse voorvaders of –moeders. Iedere dag staat één van hen centraal. Vaak hangen posters van de voorouders aan de wanden van de loofhut. Iedere dag nodig ik 7 voormoeders uit in mijn weblog en één van hen staat in het centrum.
Vandaag staat Hanna centraal. 

            

Iedere bijbelse voormoeder correspondeert met een sefira op de levensboom. De sefira waar Hanna bij hoort is Netzach. Dit is het levensgebied van passie, genot en liefde voor het leven en voortplanting. Hanna wilde een kind en kreeg het niet. Ze bad iedere dag, en zelfs hardop in de tempel. Toen de priester, Eli, het hoorde dacht hij dat ze dronken was. Ze kreeg toch nog een kind, Samuël, haar toegezegd door Eli, de priester.

Ik nodig nu de voormoeders uit.

"Sarah, Miriam, Deborah, Hanna, Abigail, Hulda en Esther, voormoeders uit mijn traditie, kom binnen in mijn loofhut, wees welkom tussen de vier muren van mijn blog, beschermd door de Sjechina die over ons waakt.

Hanna, je tranen om het gemis van een zoon
vullen de meren van hemel.
Je gebed is een offer dat onze ziel verzacht.
Hanna, je bent ons tot zegen."

Hanna haar onderwijzing aan mij is zeven van de bladen (zwaarden) uit de Dochters van de Maan Tarot. Op de kaart staat een Eskimo vrouw die een gat heeft gemaakt in de ijs van een rivier en wacht tot een vis in het wak komt, de ze met haar spies kan vangen. Hanna heeft gewacht. Hanna heeft bijna haar hele leven gewacht. Haar onderwijzing aan mij is om te wachten tot het juiste moment daar is en ondertussen mijn passie en verlangen levend te houden door me erop te richten, biddend en mediterend. 

      
Tags: bijbelse voormoeders, dochters van de maan tarot, loofhuttenfeest, sukkot, zeven van zwaarden
Subscribe

 • herfstaster

  De herfstaster bloeit. De paarse bloemen steken fel af tegen de donkerbruine aarde van de tuinen, waar nog maar weinig bloemen staan. Vraag om een…

 • De zon erbij

  November kan druilerig zijn en nat, donker en koud. Hier een manier om je te herinneren aan de warme, krachtige zon van de zomer. Pak de Zon uit je…

 • Verborgen begin van Advent

  Op deze dag wordt in de katholieke en in de orthodoxe kerken het Feest van de Opdracht van Maria in de Tempel gevierd. Het is het verborgen begin van…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments