berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Debora in de loofhut

Dit weblog verandert gedurende het Loofhuttenfeest is in een virtuele loofhut. Iedere dag nodig ik 7 bijbelse voormoeders uit in mijn weblog. 

         

Het Loofhuttenfeest is een Joods feest. Loofhutten zijn kleine hutjes die speciaal voor dit feest opgezet of gebouwd worden. In de hutten wordt ’s avonds gegeten. De loofhutten herinneren aan de tijd dat het volk Israël door de woestijn trok, zonder huis, en vertrouwde op wat God. Het Loofhuttenfeest duurt 8 dagen. Op die dagen worden bijbelse voorouders of –moeders uitgenodigd. Iedere dag staat één van hen centraal. Vaak hangen posters van de voorouders aan de wanden van de loofhut.

Vandaag staat Debora centraal. Deborah was een rechter en leidde het volk. Ze zat onder de Deborapalm en bemiddelde in geschillen. Ik nodig nu de voormoeders uit.

"Sarah, Miriam, Deborah, Hanna, Abigail, Hulda en Esther, voormoeders uit mijn traditie, kom binnen in mijn loofhut, wees welkom tussen de vier muren van mijn blog, beschermd door de Sjechina die over ons waakt.

Debora, jouw recht wortelt in de Thora,
en de hemelse Thora spreekt jouw recht.
Debora, je bent ons tot zegen." 

                

Bij iedere voormoeder hoort een sefira uit de kabbalistische levensboom. De sefira die bij Debora hoort is Tifaret. Dit is de sefira in het midden van de levensboom, die de hele boom in evenwicht houdt. Debora hield het land stabiel door haar rechtsspraak en daden. Tifaret is de 'zon', het centrum van de boom. De glans van Tifaret is de weerspiegeling van de bovenste sefira, de top van de boom, die het dichtste bij God is. 

De kaart die ik trek is de Levensdanseres uit de Dochters van de Maan Tarot. Je zou het niet zeggen van zo’n bedaarde richter onder een palm, maar de onderwijzing van Debora aan mij is de aanmoediging dansend door het leven te gaan, met het hoofd naar de hemel gericht en met voeten die de aarde raken (de kaart van de Wereld in de klassieke tarot). Vergis je niet in Debora. Ze moedigde de leider van het land, Barak, aan om oorlog te voeren en trok met hem mee. Ze overwonnen ‘door de hand van een vrouw’, zoals Debora had voorspeld. Een vrouw met de naam Jaël doodde de legeraanvoerder van het vijandelijke kamp en daarna was het lange tijd rustig in het land. Dansend door het leven, met castignettes. Ja, daar ga ik dan!

        

Tags: bijbelse voormoeders, dochters van de maan tarot, loofhuttenfeest, sukkot, wereld
Subscribe

 • De scheuren en spleten van Franciscus

  “Enkele dagen later zat Franciscus naast zijn cel en aanschouwde aandachtig de natuur van de berg, zich sterk verwonderend over de enorme…

 • Twee altaren

  Dit jaar kwam er een visienota uit van de Protestantse Kerk: Van U is de toekomst met in grote lijnen het beleid voor de komende jaren. In de…

 • Litany for Almost Extinct Animals

  Prayer at the very first festival of Extinction Rebellion, January 26, 2020 in Ot301, Amsterdam, during the bushfires in Australia. We have gathered…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments