berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Miriam in de loofhut

Mijn weblog verandert voor deze acht dagen in een virtuele loofhut. Ik nodig iedere avond 7 bijbelse voormoeders uit en vraag één van hen om een onderwijzing. Een kaart toont wat die onderwijzing is en een afbeelding van de voormoeder hangt aan de muur van mijn weblog. Op het Joodse Loofhuttenfeest worden hutten gebouwd die doen denken aan de woestijntijd waarin het Joodse volk door de woestijn trok op zoek naar een land om in te wonen. Het is traditie dat op dit feest gasten uitgenodigd worden om mee te eten in de loofhut. Niet alleen levende gasten maar ook bijbelse voorouders. 

        

"Sarah, Miriam, Deborah, Hanna, Abigail, Hulda en Esther, voormoeders uit mijn traditie, kom binnen in mijn loofhut, wees welkom tussen de vier muren van mijn blog, beschermd door de Sjechina die over ons waakt."

Vandaag vraag ik Mirjam.

Mirjam legde haar broertje Mozes in een biezen mandje in een rivier, opdat hij gevonden zou worden door een Egyptische prinses. Ze ging medezusters dansend voor tussen de muren van de Schelfzee door en ze sprak Mozes aan over zijn vrouw en zijn leiderschap. 

         

Miriam,
de hemel gaat dansen als jij speelt op je tamboerijn,
de bomen buigen hun hoofden als jij Mozes in zijn biezen mandje legt.
Toen je stierf ontsprong er een waterbron.
Miriam, je bent ons tot zegen.
Mirjam: Wat is je onderwijzing voor mij deze avond?

Bij iedere voormoeder hoort een sefira van de kabbalistische levensboom. Gebura is de sefira die bij Mirjam hoort. Woorden die bij deze sefira horen zijn: rechtvaardigheid en strijdkracht.

De kaart die ik trek is die van de Geliefden uit de Dochters van de Maan tarot. De vonken spatten er van af, liefde, innigheid en levenslust. 

    

De naam Miriam betekent ‘bitter’. Het is het visioen dat op de kaart staat: liefde, verbondenheid en levenslust waar de vonken van af spatten, dat Mirjam aanzet om de bitterheid van haar volk weg te nemen. De onderwijzing van Miriam aan mij is: houd het visioen van levenslust en liefde hoog en strijd er voor.
Tags: dochters van de maan tarot, geliefden, loofhuttenfeest, sukkot
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments