berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Toch maar vaccineren?

Wist ik misschien betrouwbare informatie te vinden over vaccins? Het was bedoeld voor iemand die tegenwicht zocht voor berichten waarin stond dat vaccins gevaarlijk zouden zijn. Ze werden hem bijna dagelijks toegestuurd door iemand die hij lief had. Deze persoon vertrouwde de vaccins inmiddels niet meer zo, maar wilde toch graag andere informatie horen.

Ik weet dat nieuwe informatie lang niet altijd helpt. Toch heb ik een document met verwijzingen samengesteld naar betrouwbare informatie en weerleggingen van anti-vaccinatiemythes. Want twijfelen en in de misinformatie blijven hangen die bijna iedere dag tot je komt, zonder er iets tegenover te hebben, is ook niet fijn.

Hier is de link: Toch maar vaccineren?Ik deel dit document. Het is niet bedoeld om zomaar te laten lezen aan iemand die twijfelt over vaccinatie. Dat helpt niet en het is ook niet aardig. Het is een bombardement met linken en kopjes. Het is vooral bedoeld om zelf iets op te zoeken als je eens met iemand praat die twijfelt of lijdt onder de angst voor een vaccin. Ik zou alleen iets delen wanneer iemand dat werkelijk op prijs stelt.

Twee opmerkingen

In het stuk heb ik geprobeerd geen angst te zaaien. Tijdens de pandemie merkte ik dat aangrijpende beelden en berichten op sociale media over corona met een alarmerende toon me een onbestemd gevoel van onheil gaven. Boze en verontwaardigde updates en tweets met hoofdletters en uitroeptekens maakten me me geïrriteerd en boos. Als ik moe was had ik er helemaal geen verweer tegen. Het kwam dan met een klap in mijn buik en ik moest ervan bijkomen als ik toevallig zo'n tweet of Facebookupdate tegenkwam. Als je moet beslissen of je een vaccin wilt of niet, is dat onprettig. Bij heftige beelden van ernstige ziekte en verslagen uit ziekenhuizen heb ik daarom een trigger alert gezet. Factcheckers zijn gelukkig meestal heel feitelijk. Maar soms zien die internetpagina's er onoverzichtelijk en onaangenaam uit met schreeuwletters en blokken en met verschillende lettertypen. Het is dus even doorbikkelen wanneer je juist op zo'n pagina moet zijn voor je informatie en je daar gevoelig voor bent. Sommige wetenschappers dealen al lange tijd met vaccinatie sceptici. Zij moeten de desinformatie weerleggen die verspreid wordt en ook omgaan met bedreigingen aan hun adres. Zij reageren soms heel verontwaardigd op de claims van vaccinatiesceptici. Die toon zit in een enkel blog, waar ik naar verwijs.

Het is van het grootste belang dat je erop kunt vertrouwen dat vaccins veilig zijn en effectief. Daarom heb ik een heleboel informatie opgenomen over de instanties die advies geven en beslissen of vaccins gebruikt mogen worden en wie ze wanneer krijgt. Het viel me op hoe transparant deze instanties zijn en hoe zorgvuldig er gecontroleerd wordt: van de toestemming door de Europese Commissie tot de Inspectie voor Volksgezondheid en Jeugdzorg die erop toeziet of de vaccinaties wel op de juiste wijze toegediend worden. Het staat in schril contrast met de drieste beslissing van de Nederlandse regering in juni om direct na de vaccinatie met Janssen toegang te geven tot het nachtleven en de 14 dagen inwerktijd achterwege te laten. Een hausse aan besmettingen en ziekte volgde. Een klap in het gezicht van de jongeren die na lange tijd weer uit konden gaan en nu beschaamd werden in hun vertrouwen in de overheid en in vaccins. Het spijt me voor hen en ons allemaal dat dit gebeurd is.

Volg de link naar het document: Toch maar vaccineren?

Eerder schreef ik een blog over vaccinatietwijfel

Foto van Gilbert Sopakuwa op Flickr.
Tags: corona
Subscribe

Posts from This Journal “corona” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments