berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Een reisaltaar – Als christen mee met Hare Krishna's naar een festival

Een van de dingen die Hare Krishna’s doen, is zingend en dansend door de straten gaan. Vaak delen ze dan ook boeken uit en iets lekkers. Ze zijn op dat moment duidelijk herkenbaar als Hare Krishna’s. Mannen dragen dhoti’s en vrouwen sari’s. Ook op het Eigenwijs Festival gaan ze dit doen. Het eerste jaar dat ze meededen, hebben ze dat niet gedurfd. Pas het tweede jaar hebben ze het na veel discussie uitgeprobeerd. Ze waren bang voor gek te lopen. Het beviel zo goed dat ze er het derde jaar een workshop van hebben gemaakt en deelnemers uitgenodigd hebben zich in sari te hullen en mee te lopen.

Ik vroeg mij af, hoe ik zou kunnen laten zien dat ik christen ben als ik met hen meega op ‘harinama’, en hoe ik net zoals zij, mijn geloof kan uitdragen. Ik zag laatst een foto van een boeddhistische monnik met een altaar op zijn rug. Het altaar was open van achteren; je kon de boeddha zien zitten. ‘Gau’ is de naam van zulke altaren. Geïnspireerd door deze gau’s heb ik een reisaltaar gemaakt. Daar zit een Jezusbeeld in. Ik kan het altaar met linten op mijn rug binden. Het is licht om te dragen en het kan niet kapot.


In Japan dragen boeddhistische monniken de gau op hun buik. Dat is ook leuk. Ik zou dat ook kunnen doen, de linten anders vastmaken en het altaar op mijn buik dragen. Dat maakt het mogelijk om mensen uit te nodigen om iets bij het altaar te doen: Jezus te zegenen met wierook of met een slag op een klankschaaltje. Zo’n moment doet henzelf ook goed. Ik moet nog ervaren, of dat fijn is om te doen op dit festival. Maar het kan wel.


Tags: hare krishna
Subscribe

Posts from This Journal “hare krishna” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments