berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Kidstemple

De Protestantse Kerk heeft ‘pioniersplekken’ in het leven geroepen. Die zijn bedoeld om mensen te bereiken die zich niet aangesproken voelen door een kerkdiensten zich niet thuis voelen in de bestaande kerkelijk gemeenten. Ik ben een pionier, en ben een pioniersplek op aan het zetten rondom Kennemerland. Pioniers gaan op een soort reis: een ‘pioniersreis’. Die reis begint met ‘luisteren’ naar wat er leeft in een groep of in een buurt, om aan te kunnen sluiten bij een behoefte. Een pioniersreis is onvoorspelbaar, heb ik gemerkt.

Aan het einde van 2015 kwamen we met een paar mensen bij elkaar voor nieuwjaarszegen van een natuurlijk retraitecentrum: Terragon in Osdorp. We deden dit met Wilde Zwanen, een groep zielsverwanten die af en toe iets met elkaar onderneemt. Er waren 2 kinderen bij, van 6 en 9. Hun moeder beheert het retraitecentrum. In de zomer staan er tipies. In schoolvakanties zijn er kinderkampen en soms zijn er concerten of theatervoorstellingen.

We goten appelsap onder een boom, onze speelse manier van zegenen. En we waren wezen kijken naar een levende kerststal in de buurt. Toen we daarna bij het vuur zaten, vertelde de moeder van de kinderen hoe ze het miste om spirituele waarden te kunnen doorgeven, zoals dankbaarheid en vergeving. Waarden die horen bij de grote spirituele tradities. Ze had gevraagd of er bij boeddhistische centra cursussen waren voor kinderen, maar die waren er niet. Ik merkte, ze mist dit echt. Het voelde als een behoefte, een sterke behoefte. Zo’n behoefte waar je bij aansluit als pionier. Zo had ik dit niet eerder meegemaakt.
We bedachten die middag bij het vuur kennismakingsmiddagen. Bijeenkomsten waarin belangrijke waarden uit geloofstradities centraal staan, voor kinderen op Terragon. Middagen gegeven door mensen die zelf boeddhist, christen, moslim of sjamaan zijn, en die dit samen met ons voorbereiden. Geen verhalen over, maar ervaren wat het is om te bidden en te mediteren of een zegen uit te spreken. En samen eten. Een ‘Kidstemple’. Ingegeven door onze ervaring met Messy Church in de Protestantse Kerk kon ik inbrengen dat het belangrijk is om ouders mee te laten doen, want zij geven de waarden door. We doen het stap voor stap. Liever een goed concept dan rats van start gaan en het laten mislukken. Zaadjes zaaien. Draagkracht ontwikkelen. Met Hartegoed als partner. En in ons achterhoofd de droom van gemeenschap.

Hier en daar ontwaar je in een pioniersreis de Geest. Zij waait waarheen zij wil, gaat onvermoede wegen. Dat maakt zo’n reis onvoorspelbaar. Rond dat vuur in Osdorp, op een plek waar we helemaal niks van plan waren met Hartegoed, dacht ik haar te bespeuren.
Tags: hartegoed, wilde zwanen
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • De corona demonstratie

  In Hilversum kwamen coen_wessel en ik na een boswandeling een stoet van zo’n zestig mensen tegen die aan het demonstreren waren.…

 • Toch maar vaccineren?

  Wist ik misschien betrouwbare informatie te vinden over vaccins? Het was bedoeld voor iemand die tegenwicht zocht voor berichten waarin stond dat…

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments