berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Terug

Hij ging terug naar de overkant van de Jordaan, naar de plaats waar Johannes eerder gedoopt had. Daar bleef hij. (Joh 10:40)

Naar welke plaats wil ik terug?

Ik trek The Stag, de Gerechtigheid in de klassieke tarot. In de Wild Wood tarot is The Stag de hoeder die waakt over het woud en ons aanzet tot natuurbescherming. Hij zorgt ook voor de creatieve vonk die het woud laat bloeien in de lente.

Het is de derde keer in korte tijd dat ik deze kaart trek. Als je vaak achter elkaar dezelfde kaart trekt, is het thema van de kaart belangrijk of wil de kaart je iets zeggen wat je alsmaar niet oppakt. Welke van deze twee het is, weet ik nog niet.

In elk geval vind ik de Stag niet leuk. Een mens met dierenkop, alsof hij niet kan denken. En de beschrijving in het boek bij boekje is streng: "Wat je zaait zul je oogsten". De voornaamste boodschap is dat het uiteindelijk mis gaat met de natuur als we blijven vervuilen. De aarde zal ons dan niet meer voeden. Zo boeteprekerig als het maar zijn kan.

Gek genoeg lijkt de Stag op Johannes. Johannes at sprinkhanen, was wild en onbesuisd, Johannes riep op tot omkeer, tot eerlijk delen en alles wat het Koninkrijk van God dichterbij brengt. Naar strijd wil niet terug. Naar vrede wel en een onbedorven natuur wel. Maar soms moet je strijd voeren voor recht. Ik wil wel naar de vrede, maar ik wil geen strijd voeren. Dat zet me aan het denken.


Tags: justice, veertigdagentijd, wild wood tarot
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments