berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Storm

Bij het vallen van de avond daalden zijn leerlingen af naar het meer; ze stapten in een boot en zetten koers naar de overkant, naar Kafarnaüm. Het was al donker geworden, en Jezus was nog niet naar hen toe gekomen. Er stak een hevige wind op en het meer werd onstuimig. Toen ze vijfentwintig of dertig stadie geroeid hadden, zagen ze plotseling Jezus over het meer lopen; hij was dicht bij de boot en ze werden bang. Maar hij zei: ‘Ik ben het, wees niet bang.’ Ze wilden hem aan boord nemen, maar meteen kwam de boot aan land op de plaats waar ze naartoe wilden. (Joh 6:16-21)

Wie of wat wil ik in veiligheid brengen?

Brrr, een angstaanjagende beer staat op de kaart die ik trek: The Great Bear, de kaart van Het Oordeel uit de Wild Wood Tarot. Hij is net zo eng als de spookachtige figuur over het water komt lopen, op het moment dat de leerlingen nog niet weten dat het Jezus is. Ook de duiding in het boek bij de kaarten maakt bang: "nothing is forgotten", "Reaping wat has been sown". Een oordelende God in een ander jasje. Erger nog, want verbonden met de evolutie en de natuur.

Gelukkig staat er bij de steekwoorden ook: "The divinity of forgiving" and "renewal".

De beer op de kaart staat voor de sterrenconstellatie de Grote Beer die met midwinter aan de hemel staat. De kaart hoort op het midwinterpunt van het jaar en vertegenwoordigt het moment waarop het nieuwe licht geboren wordt, nog kwetsbaar en klein.

Graag wil ik 'vernieuwing' in veiligheid brengen. Bescherming bieden, op dat stille moment, in het diepste van de nacht van midwinter. En dat is dan prettig aan die angstaanjagende beer. Hij waakt goed.


WP_20150318_11_13_05_Pro
Tags: oordeel, veertigdagentijd, wild wood tarot
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments