berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De heilige plaats van Cécile Pollé

Berthe van Soest - 13 september 2012
Op een open plek in een boekenkast, dicht bij een raam zodat de zon erop kan schijnen, staat de beeltenis van de engel Michaël. Die open plek is een altaar. We zijn in de werkkamer van De heilige plaats van Cécile Pollé.

Cécile Pollé heeft een natuurgeneeskundige praktijk en werkt daarin onder andere met kruiden. Voor Cécile is de natuur het allerbelangrijkst en het heiligste wat er is. Natuur is om dankbaar voor te zijn. De natuur voedt ons en geeft levenskracht. Maar toen ik Cécile vroeg wat voor haar de meest heilige plek in Breda was, wist ze het direct. Dat is die ene boekenplank. Op dat altaar staat alles wat heilig is voor Cécile en wat haar steunt, hoop en kracht geeft.


Altaar_2_2


Dat is bijvoorbeeld de heilige Theresia, een religieuze uit de vorige eeuw waar ze vroeger thuis een relikwie van hadden, een stukje gewaad. Cécile pakte dat altijd even op voor ze naar bed ging, omdat ze dat zo spannend vond, en omdat Theresia haar helpt.

Er staan ook vier aartsengelen op het altaar. Die waken over de vier windrichtingen en daarmee over de hele aarde. Met de veer, die ook op het altaar ligt, verspreidt Cécile wierook als ze de windrichtingen en de vier engelen aan aanroept. Ze richt zich dan op Raphael, de engel van het oosten waar de zon opkomt, en de engel van het hart en de genezing die ze mensen hoopt te geven.

Ze maakt ook contact met Gabriel, de engel van het westen, boodschapper van God en richt ze zich op Uriel, de engel van het noorden en van de natuur waarmee Cécile zich zo verbonden voelt. Dan roept het zuiden en de aartsengel Michaël aan.

De icoon van Michaël staat in het midden van het altaar; hij is de belangrijkste voor Cécile. Na zijn feestdag op 29 september, worden de nachten langer dan de dagen en wordt het donkerder buiten. Michaël is strijder van God. Met zijn zwaard strijdt hij tegen het donker, het kwade. Cécile heeft zijn bescherming op belangrijke momenten in haar leven ervaren. “Het donker is overal om ons heen,” zegt Cécile, “maar het lichte en goede ook. Michaël maakt ons ervan bewust dat er licht en donker is, en hij houdt ons in het licht.”

Iedere ochtend, bij haar altaar spreekt Cécile een spreuk uit waarmee zij zich richt op de leiding en bescherming van Michaël en gesteund de dag begint:

Oh Michaël
in uw bescherming beveel ik mij aan
met uw leiding verbind ik mij
met heel mijn hart
zodat deze dag afbeelding mag worden
van uw goddelijk leidende wil.
(vrij vertaald naar R.Steiner)

Voor de website en de Facebookpagina van Noorderlicht Breda
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Psalm 119, Justice

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Justice Today I practiced the spread about Justice that is to be used in the first…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments