berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De heilige plaats van Inge Voeten

Wanneer Inge Voeten energie nodig heeft, trekt ze haar wandelschoenen aan en gaat ze lopen langs de rivier de Mark in het Markdal, net even buiten Breda: "Als ik me wil opladen ga ik daar naar toe." Het Markdal is haar heilige plek in Breda.

De rivier de Mark ontspringt in België. Daar heeft Inge gewoond. De rivier is een letterlijke verbinding tussen haar eerdere woonplaats en Breda, waar ze nu woont en waar haar spirituele centrum het Zuiderlicht gevestigd is. Maar dat is niet het enige. Wanneer Inge voorbij Ginneken loopt en het Markdal inwandelt, ervaart ze dat een andere sfeer terecht komt: “Het lijkt wel of je daar een andere dimensie inloopt” vertelt Inge, “Er hangen goede energieën. Het is lichter en helderder. Je komt daar meteen in een andere stemming. Er zijn mensen die er om die reden iedere dag even lopen.”


Breda_image064


Hoe dat komt, vraag ik, dat in het Markdal zulke goede energieën zijn. Inge vertelt dat een stukje naar het zuiden, vlak over de grens in België, het dorpje Meersel-Dreef ligt. Dit dorp grenst aan de Mark. Er is daar in 1223 een kapelletje gebouwd en tot op de dag van vandaag is het een bedevaartplaats. Die bedevaartsplaats is een krachtplek zegt Inge, omdat hij gebouwd is op een leylijn. En ze legt uit wat dat is. Leylijnen zijn energiebanen in de aarde. Vaak worden er kathedralen, kapellen en andere heiligdommen op gebouwd. De rivier de Mark neemt de kracht van de leylijn in zich op als ze langs het dorp Meersel-Dreef stroomt.

Het Markdal is wijds en open, je kunt er naar alle kanten kijken. Ook is er een goed fiets- en wandelpad langs de rivier gelegd waarop het prettig lopen en fietsen is. Wanneer de Mark het Markdal instroomt, krijgt de rivier de ruimte. In dit dal krijgt de rivier de kans om de goede dingen die ze eerder op haar weg heeft opgedaan aan energie en kracht, weg te geven. De mensen die in het Marktdal langs de rivier lopen, ervaren dat.

Voor de website en de Facebookpagina van Noorderlicht Breda
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments