berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Sint Maarten, wie geeft en wie ontvangt?

Op 11 november gaan kinderen in het donker met een lichtje langs de huizen. Ze zingen een liedje en krijgen wat lekkers. Het is Sint Maarten, de naamdag van Sint Martinus. Wie geeft en wie ontvangt op deze avond?

Martinus was een Romeinse soldaat die voor de poorten van de stad Tours zijn mantel in tweeën scheurde en de helft aan een bedelaar gaf. De kinderen die langs de deuren om een snoepje vragen, verbeelden de bedelaar voor de poorten van Tours. De volwassenen, die de deur open doen, verbeelden Sint Maarten. Maar klopt dit wel? Zijn niet de volwassenen, de bedelaars die een gift ontvangen? De volwassenen staan op een donkere avond oog in oog met lichtjes en kinderen die hen komen bezoeken. Van die hele kleintjes, die nog amper durven te zingen, met hun moeder of vader vooraan bij het tuinhek. Balorige kinderen uit groep 8, die in groepen langs de deuren trekken en wier stemmen je al van heel ver hoort. Al die kinderen schenken hun lichtschijnsel en hun lied. Het is nog maar de vraag wie de bedelaar en wie Sint Maarten is. De rol van gever en ontvanger lopen dooreen.

In de nacht die volgde op het weggeven van zijn halve mantel aan de bedelaar, verscheen Christus aan Martinus, in een droom. Hij droeg de halve mantel die Martinus had weggeschonken. Toen Martinus de volgende ochtend na zijn droom wakker werd, was de mantel als door een wonder weer heel geworden. Het was Martinus zelf die heel geworden was.


Sint_Maarten_kinderen_met_lampions

Het spel tussen volwassenen en kinderen op 11 november, van licht, snoep en kinderstemmen, van geven en krijgen waarbij de rol van gever en ontvanger dooreen lopen, belichaamt het verhaal van Martinus die zijn mantel wegschonk en er een heel mens door werd.

Herkomst afbeelding: onbekend, auteur niet kunnen vinden.

Voor de website en de Facebookpagina van Noorderlicht Breda. Eerder als inleiding bij een tarotlegging over Sint Maarten.
Tags: heiligen, noorderlicht breda, sint maarten
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments