berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De Laffe Leeuw

Het kan zijn dat ik het stukje wat volgt zo mooi vind omdat ik er lang mee bezig geweest ben voor een cursus voor volgend jaar, want dat gebeurt dan, ik vind het echt ontroerend. Het stukje gaat over de Laffe Leeuw en komt uit The Adventures of the Wizard of Oz. Het boek gaat over Dorothy, een meisje dat met een wervelstorm terechtkomt in het Land van Oz en op zoek gaat naar de weg naar huis, haar pleegouders in Kansas. Ze hoopt dat de tovenaar van Oz daar voor kan zorgen.

Op weg naar de tovenaar van Oz ontmoet Dorothy drie figuren die allemaal net als zij naar iets op zoek zijn, en met haar meegaan. Deze drie figuren vormen samen met Dorothy de vier Zoekers (Ridders) in de Inner Child Kaarten. De laffe leeuw is één van die Zoekers. De Laffe Leeuw vindt zich laf en zoekt moed. Oh, wat vonden we het naar als de Laffe Leeuw weer op tafel kwam, in de cursus van het afgelopen jaar. 

Dit stukje over de ontmoeting tussen de kameraden en Dorothy is heel mooi omdat het bijna ritmisch geschreven is, vooral tegen het eind. Mooi is ook dat de Laffe Leeuw overpeinst of het zou helpen als hij geen hart had. Dan zou hij zijn gevoel missen en niet bang zijn. En een hart is nou juist wat de blikken houthakker mist, één van de andere kamaraden, en waar hij hartstochtelijk naar op zoek is. Hij is de Zoeker van de Harten in de Inner Child Kaarten. Ook een kaart waar we van zuchtten als we hem zagen, maar die heel ontroerend is, met een open luikje op de plaats van zijn hart. 

        

De laffe leeuw

“Hoe komt het dat jij een lafaard bent?” vroeg Dorothy, terwijl ze verwonderd naar het grote beest keek. Hij was zo groot als een klein paard.

Het is een mysterie,” antwoordde de Leeuw. “Ik denk dat ik zo geboren ben. Alle andere dieren in het woud verwachten van mij dat ik moedig ben, want men zegt overal dat de Leeuw de Koning der Dieren is. Ik heb geleerd dat wanneer ik heel hard brulde, ieder levend wezen bang voor mij was en uit de weg ging. Iedere keer wanneer ik een mens ontmoette was ik vreselijk bang, maar hij rende altijd weg, zo hard hij kon, als ik tegen hem begon te brullen. Wanneer de olifanten en de tijgers en de beren ooit met mij zouden hebben geprobeerd te vechten, dan zou ik zelf weggerend zijn – zo’n lafaard ben ik, maar zodra ze me horen brullen, proberen ze allemaal van me weg te komen, en natuurlijk laat ik ze gaan.”

“Maar dat hoort niet zo. De Koning van de Dieren moet geen lafaard zijn,” zei de Vogelverschrikker.

“Ik weet het,” zei de Leeuw, terwijl hij een traan uit zijn ogen wegveegde met het topje van zijn staart. Het is mijn grote verdriet, en het maakt mijn leven erg ongelukkig. Altijd wanneer er gevaar dreigt, begint mijn hart snel te kloppen.”

“Misschien heb je een ziekte aan je hart,” zei de Blikken Houthakker.

“Zou best kunnen,” zei de Leeuw.

“Als je dat zou hebben,” vervolgde de Blikken Houthakker, dan mag je blij zijn, want het is een bewijs dat je een hart hebt. Wat mij betreft, ik heb niet eens een hart, dus ik kan ook geen ziekte aan mijn hart hebben.”

“Misschien,” zei de Leeuw bedachtzaam, “zou ik zonder hart geen lafaard zijn.”

“Heb je verstand?” vroeg de Vogelverschrikker.

“Het zal wel,” ik heb er nooit zo op gelet,” antwoordde de Leeuw.

“Ik ga naar de grote Oz om te vragen of hij me wat verstand wil geven,” merkte de Vogelverschrikker op, want mijn hoofd zit vol stro.

En ik ga hem vragen mij een hart te geven,” zei de Houthakker.

En ik ga hem vragen mij en Toto terug te sturen naar Kansas,” voegde Dorothy er aan toe.

“Denken jullie dat Oz mij moed kan geven?” vroeg de Lafhartige Leeuw.

“Net zo makkelijk als hij mij verstand kan geven,” zei de Vogelversrchikker.

“Of mij een hart,” zei de Blikken Houthakker.
“Of mij naar Kansas terug kan sturen,” zei Dorothy.

“Nou, als het jullie het niet uitmaakt, dan ga ik met jullie mee,” zei de Leeuw, want mijn leven is simpelweg ondraaglijk zonder een beetje moed.”

Door F. L. Baum. Mijn vertaling, maar er is een vertaling van Ernst van Altena. 
Tags: inner child kaarten, ridder van bekers, ridder van pentakels
Subscribe

 • Teveel en te weinig

  Waar heb ik teveel (1) en waar heb ik te weinig (2) van? Mijn ‘teveel’ is vier van staven, de linkerkaart op de foto. Met deze kaart…

 • Franciscus en Clara - tarotlegging voor relaties

  De kaarten van deze tarotlegging bieden je een andere, verrassende manier van omgaan in een relatie die niet goed loopt: met je partner, een…

 • Kleurtjes

  Op de iPad van mijn moeder zag ik dat mijn website daar heel slordig op staat. Zwarte letters die wit moeten zijn, verkeerde lettertypes, grote en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments