berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De kruisweg lopen op Facebook

Het lopen van een kruisweg is een oud ritueel. Daarin worden de gebeurtenissen nagebootst die Jezus beleefde toen hij met zijn kruis naar Gologotha liep. Wij lopen op Facebook de kruisweg van zondag 17 maart 2013 tot Pasen.

We posten iedere dag om 8.00 uur op Facebook een gebeurtenis uit de weg die Jezus liep met zijn kruis met de vraag: “Waar doet deze gebeurtenis je aan denken? Aan een situatie in de wereld, aan een eigen ervaring?” Het antwoord geef je in een reactie.

Een reactie geven brengt je bij jezelf en bij je verdriet en mededogen, en bij je kracht. De weg die Jezus gaat, is ook die van ons. Jezus heeft verdriet, moet afscheid nemen en is machteloos. Net als wij dat kunnen zijn. Maar hij ontmoet ook mensen die hem helpen en van hem houden. De kruisweg lopen troost. Ruimte geven aan ons eigen lijden, meeleven en zien hoe Jezus die weg ging, geeft ruimte voor iets anders, voor moed of rust.

Het ritueel van kruisweg komt uit de middeleeuwen Toen zochten pelgrims in Jeruzalem de plaatsen op waar Jezus langskwam met zijn kruis. Zo begon het. Die traditie werd meegenomen naar huis. Er werden schilderijen van gemaakt waar je langs kon lopen, in kerken of buiten. Langzamerhand ontstond zo de kruisweg, met 14 of 15 vaste plaatsen: ‘staties’, waar stilgestaan wordt om te bidden en te mediteren. Iedere statie is een gebeurtenis op die weg, en heeft een nummer, bijvoorbeeld: 2 ‘Jezus neemt zijn kruis op’ en 8 ‘Jezus troost de wenende vrouwen’.

Op 23 maart lopen we de kruisweg ‘in real life’ in een noorderlichtviering in de Antioniuskerk (bijzaal), Sint Jansstraat 8 in Breda om 16.00 uur. Het Noorderlicht is de pioniersplek van de Protestantse Gemeente Breda.

Facebookkruisweg4201302129_639e751ecd_z
Voorbeeld van een gebeurtenis (statie): 4 Jezus ontmoet zijn moeder.
Tags: kruiswegstaties, noorderlicht breda, veertigdagentijd
Subscribe

 • Wat brengt de beoefening van Chöd?

  Chöd is een boeddhistische ceremonie uit Tibet. Ontwikkeld in de elfde eeuw door Machig Labdrön, een yogini en een moeder. In de chöd…

 • De Zwarte Madonna van Breda

  Ieder jaar zetten de culturele instellingen in Breda een nacht hun deuren open en bieden programma’s aan in samenwerking met kunstenaars. Dit…

 • De droom, de jongen, de lucht en de wind

  Als we met de initiatiefgroep van Hartegoed bijeenkomen, dan slaat een van ons de bijbel open, zomaar op een pagina. Ze leest dan waar haar oog op…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments