berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Moeder Gods gelijk aan vuur

De Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat in Breda is ruim, open en licht. Hij ademt de rustige, sobere sfeer van een protestantse kerk. Hij wordt verbouwd tot huiskamer van de stad en centrum voor zingeving. Door de week doen we de deur open voor mensen die even willen binnenlopen.

Wanneer je zomaar even uit de winkelstraat een kerk binnenloopt, kom je terecht in een andere sfeer. Je komt tot jezelf. Het is fijn om dan een kaars op te kunnen steken. In de Lutherse Kerk is een kleine nis, voor in de kerk. Daar past precies een icoon in. We kwamen in contact met Jannie Bakker. Zij schildert iconen en wil ons een paar maanden een icoon in bruikleen geven.

Iconen komen uit de Oosters orthodoxe traditie. In die kerken hebben iconen de functie om zicht te geven op de heilige wereld van God en soms bewerkstellingen ze wonderen. Het zijn geloofsinstrumenten.

Het was een snikhete dag toen Marlies Schülz en ik gingen kennismaken met Jannie Bakker en haar icoon gingen bekijken. Hij was niet in de kamer toen wij binnenkwamen. Ze ging hem halen. Ik vind iconen mooi, maar op het zien van deze icoon was ik niet bedacht. Nooit heeft een icoon mij zo geraakt als die zij aan ons uitleent. Hij trof me midden in het hart. Ik zag ogen die met ontzettend veel mededogen naar me keken.

De icoon is een ‘Moeder Gods gelijk aan vuur’ , een ‘Theotokos Areovindos’. Er zijn verschillende typen iconen. Op dit type icoon draagt Maria een rood kleed en heeft haar gezicht een rode gloed. Het rood verwijst naar haar zoon. Het is het rood van zijn bloed, dat de moeder Gods spiegelt met haar kleed en gelaat. Het rood verwijst ook naar de eerste gemeente, vervuld van de Geest van God.

IcoonIMG_5868jpg_1

De icoon komt in de nis te staan. Ervoor komt een kaarsentafel. Die kaarsenstandaard hebben we gekregen van de Bethlehemparochie. Zij hebben hun eigen gebouw in juni opgegeven en zijn in de Lucaskerk getrokken.

En zo kunnen vanaf het najaar voorbijgangers onze kerk binnengaan, een kaars opsteken en in contact komen met zichzelf en met God.

Voor de website en Facebookpagina van Noorderlicht Breda
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments