berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De zieke koning die genezen werd

Te horen dat je ziek bent en niet lang meer te leven hebt is een verdrietige boodschap. Koning Hizkia draaide zijn hoofd naar de muur, toen hij dit bericht kreeg en hij schreide bittere tranen.

Hizikia heeft geluk. Hij wordt genezen. Als hij weet dat hij zal blijven leven, schrijft hij een gebed. Oprecht beschrijft Hizkia hoe hij het beleefde om ziek te zijn. Waar ziekte en dood vandaan komen weet ik niet, en of God daar iets mee te maken heeft ook niet. Volgens Hizkia is dat wel zo. Voor hem vallen zijn ziekte, zijn lot, en God samen. God is daarbij de tegenstander die hem doden wil: “Dag en nacht staat u mij naar het leven, weerloos lig ik tot het ochtendgloren, als een leeuw breekt u al mijn botten.”

Ook zijn genezing wijdt Hizkia aan God: “U geeft mij nieuwe kracht, u doet mij herleven.” Hizkia ervaart zijn genezing als de trouw van God.

Maar wat dan te doen met al die mensen die niet genezen worden en doodgaan? Wat zegt dat over Gods trouw aan ons? Dat is het mooie aan Hizkia’s gebed. Volgens Hizkia is God ontrouw geweest aan hen. Ze zijn verraden en ze zullen God niet loven: “Nee, het dodenrijk zal u niet loven, de dood prijst u niet, zij die in het graf zijn afgedaald verlaten zich niet op uw trouw.”

Ziekte, zegt Hizkia, is een teken van Gods ontrouw. Hij geeft daarmee ruimte aan alle lastige gevoelens van boosheid en bitterheid die leven rondom ziekte en die we liever niet willen voelen: boos op het leven, bitter over God, teleurgesteld in het universum.

Laten hopen dat God ons trouw wordt, ons allemaal.

water_clock

Afbeelding: De profeet Jesaja geeft met een waterklok de zieke koning Hizkia een teken dat 15 jaren worden toegevoegd aan zijn leven. Dat teken is dat de zon 10 graden achteruit gaat. Miniatuur uit: Bible Moralisee, 1235-45.
Gebed van Hizkia: Jesaja 38: 9-20

Voor website en Facebookpagina Noorderlicht Breda
Tags: bijbel, noorderlicht breda
Subscribe

 • De drang tot omhelzen

  Er stond zaterdag 6 februari een opiniestuk in Trouw van Ferdinand Borger, predikant in de Protestantse Kerk: “ De drang tot omhelzen…

 • De scheuren en spleten van Franciscus

  “Enkele dagen later zat Franciscus naast zijn cel en aanschouwde aandachtig de natuur van de berg, zich sterk verwonderend over de enorme…

 • Twee altaren

  Dit jaar kwam er een visienota uit van de Protestantse Kerk: Van U is de toekomst met in grote lijnen het beleid voor de komende jaren. In de…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments