berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De spiegel

In Japan viert men op de tweede zondag in januari Kagami Biraki: het openbreken van de spiegel. Met viert dit met Mochi, een geconcentreerde, ronde rijstcake, als een spiegel.

Er is een Japanse legende over een god die niet meer in de gratie was bij de andere goden omdat hij zeer wreed was. De god werd verbannen en hij vond een schuilplaats in een grot. In de grot vond hij iets wat op een spiegel leek. Deze vondst stimuleerde hem om naar zichzelf te kijken. Door steeds weer in die spiegel kijken, keek hij dieper in zich zelf en reflecteerde op zijn gedrag. Zo vond hij een verklaring voor zijn wreedheid. Na een aantal jaren van eenzame bespiegeling kwam de god terug bij de andere goden. Zie merkten meteen dat zijn manier van doen en zijn karakter veranderd was.

Om een kaart bij te trekken: Wat zie ik vandaag in de spiegel, als ik naar mijzelf kijk en reflecteer?

Ik zie vandaag de Keizerin, een van de moederbeelden uit de tarot, als ik naar mijzelf kijk. Ik heb die kaart getrokken uit de Alice Tarot. Een grappige overeenkomst met het verhaal uit Japan is is dat de Keizerin in de Alice Tarot tarot ook wreed is. De Keizerin in de Alice Tarot Duchess. Zij strooit peper waardoor haar zoontje onophoudelijk niest. In de Alice Tarot komen niet veel moederbeelden voor en ze zijn ook niet onverdeeld positief. Dat komt omdat er geen goede moeders voorkomen in de boeken over Alice. Lastig te duiden zo'n wreed beeld, zeker als het gaat om zelfreflectie. Ben ik vandaag dan ook zo wreed?


WP_20150115_11_14_20_Pro.jpg1

In de Cultuurnacht van Breda komt op 23 januari een Zwarte Madonna staan in de Lutherse Kerk. Dat is een project waar ik verantwoordelijk voor ben.

In vliegende storm heb ik vandaag op de fiets een bouwlamp gehaald voor de verlichting. Onderweg heb ik de telefoon opgenomen om te overleggen met de kunstenares. We moesten snel een beslissing nemen en ik was nog ver van huis. Aan de linkerkant een drukke autoweg. Aan de rechterkant kassen en schapen. Boven mij en langs mij huilde de wind. En ik voorovergebogen over de fiets zodat de bouwlamp niet zou vallen. Het weer was zo dramatisch als de vliegende borden en vorken op de kaart.

Nee, zo wreed als de Duchess ben ik vandaag niet. Als ik op mijzelf reflecteer was ik vandaag bezig met de vraag: hoe hoed ik en koester ik ons project op de beste manier?
Tags: alice tarot, januari, keizerin
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • The Deeper the Love

  Ik hoorde deze dagen een lied van Billie Holiday met een toespraak van James Cone, Founding Father van de zwarte bevrijdingstheologie. Billie…

 • Five Points for a Safe Group

  Content waarschuwing: seksueel geweld CW: Sexual assault/violence This blog is an adaptation of a piece I wrote for the circle Regenerative Culture…

 • Contact met mensen die heel anders denken over de pandemie

  Het hoeft niet Hoe ga je om met mensen uit jouw context of vrienden die het gevaar van het virus bagatelliseren of in complottheorieën geloven?…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments