berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Reizende rode pepercollier

Vandaag ben ik de gelukkige bezitter geworden van vijf 'rode pepers'. Het zijn kleine halfedelsteentjes, geslepen in de vorm van een rode peper. Ik heb ze gekocht. De pepertjes horen bij het kunstproject het 'reizende rode pepercollier' van Talke Sietsma en Claudette van der Rakt uit Breda.

Het rode pepercollier is een massief zilveren ketting met glazen rode pepers eraan. De ketting is ontworpen door Talke Sietsma. Het collier heeft jaren in haar atelier gehangen. Niemand wilde het kopen. En toen dat eindelijk wel gebeurde, was het binnen een paar dagen weer terug. Het stond niet bij de jurk van de vrouw die de ketting gekocht had.

Toen is het rode pepercollier op reis gegaan. De ketting wordt doorgegeven. De vrouw die het collier krijgt mag hem een maand dragen en ze geeft hem daarna weer door. Fotografe Claudette van der Rakt maakt een foto van haar en na die maand draagt zij hem over aan iemand die veel voor haar betekent.

Claudette_van_er_Rakt_en_Talke_Sietsma
Claudette van der Rakt en Talke Sietsma
met het rode pepercollier op 25 januari 2013, Cultuurnacht Breda

Rode pepers worden gebruikt als amulet. Rode pepers zijn scherp. Ze sporen aan. Ze zijn een stimulans om te doen wat je wel graag wilt, maar niet durft. Hun scherpte brengt helderheid, maakt bewust van grenzen. Rode pepers brengen geluk, zegt men. Er gebeurt iets met de vrouwen in de maand dat ze het rode pepercollier dragen. Een van de vrouwen leerde de waarde van ontvangen in de maand dat ze het droeg. Voor een andere vrouw was het collier aanleiding om over dingen te praten waar ze het gewoonlijk nooit over had.

Mooi dit kunstproject, dat de dragers van het collier persoonlijke groei brengt en hen door het overdragen van het collier aan elkaar verbindt.

Ik ben benieuwd welk geluk de pepertjes mij gaan brengen.

rode peper
Mijn pepertjes op een ansichtkaart met het rode pepercollier
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Psalm 119, Justice

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Justice Today I practiced the spread about Justice that is to be used in the first…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments