berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Kerstmis in deze tijd

Het is kersttijd. De straten zijn verlicht en we hebben een kerstboom in huis. Kerstmis is een oud feest. Wat heeft dat ons vandaag nog te zeggen?

Soms lijkt het alsof er nooit iets verandert. Oorlog, vluchtelingenkampen, ruzie in de familie.

En dan, als de nacht op zijn donkerst is, komt er een kind in ons midden. Kwetsbaar in een kribje, gewikkeld in doeken. Tussen de aardse beesten, de os en de ezel, bij ons op aarde een stralend kind. Zo zuiver alsof het recht het uit de hemel komt.

Dat kwetsbare kind, geboren in die diep donkere nacht, wanneer de wereld zijn adem inhoudt, geeft ons iets. Daarvoor hoeven we het niet te zien, niet naar de kerk te gaan of een kerststal in huis te hebben. Ieder licht dat we aansteken in die tijd, doet denken aan dit kind.

IMG_4252.jpg 1

Het geeft ons de tere hoop dat ooit alle tranen gedroogd worden, dat er ooit onbezorgd gelachen kan worden, dat het eens goed wordt. Dat is nog ver ver weg, eens en ooit. Maar het is ook hier, in en onder ons. Zelfs in het hier en het nu is het goed. Dat is omdat dit kind ons brengt bij ons ruime hart, dat warm is en oprecht. Omdat wij mensen van goede wil zijn, die vergeven kunnen, en liefde geven.

Overweging gehouden op 20 december 2013 op de zangavond van Studio Zangklank van Trees Brekelmans in de crypte van de Lutherse Kerk in Breda.
Tags: kerstmis, noorderlicht breda
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments