berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Roeping van Clara van Assisi

Tot over mijn oren zit ik in het leven van Clara van Assisi. Volgend seizoen geef ik een cursus over Clara, die ik nu aan het voorbereiden ben, en over anderhalve week ga ik naar Assisi.

Vandaag is het Palmzondag. In de nacht van Palmzondag op maandag verliet Clara haar ouderlijk huis. Ze liep naar een klein kerkje waar Franciscus haar een habijt gaf om te dragen hij haar haren eraf knipte. Vanaf dat moment volgde ze de arme Christus en leefde van aalmoezen. Mijn kaart van vandaag gaat over Clara. Mijn vraag is: Wat zijn haar drijfveren om weg te gaan en de arme Christus na te volgen?

De kaart die ik heb getrokken is de Aas van de Zwaarden uit de Fey Tarot.Kijkend naar de kaart, valt mij het eerst het rode zwaard op dat Clara lijkt op te willen vangen in haar handen, en ook haar jurkje, dat al even rood is. Fel, jong, en toegewijd, willen leven 'on the edge'. Haar vleugels gericht op de hemel, haar ogen op het zwaard boven haar, zoals zij in haar leven op het kruis gericht was.

Zwaarden zijn helder en radicaal; ze zijn scherp. Clara wil Christus radicaal navolgen in zijn armoede. Thuis kon ze dat niet, al leefde ze afgezonderd en gaf ze aan de armen. Als religieuze, levend van aalmoezen en gemachtigd om eten te weigeren, kon ze Christus wel radicaal navolgen. Ze vastte in jonge jaren zoveel, dat ze er haar halve leven ziek van is geweest.

De Aas van Zwaarden staat ook voor het volgen van je roeping, voor het op je nemen van de verantwoordelijkheid voor je leven. Clara volgt haar roeping; ze neemt zichzelf en haar verlangen serieus door de arme Christus na te volgen.

Azen zijn enen, de eerste kaarten van een reeks. Alle Azen zijn geschenken uit de hemel. Die geschenken krijg je in handen om ze een plek geven op aarde. Daarom zweeft het zwaard boven Clara op de kaart; ze moet het ideaal nog in praktijk brengen. Clara heeft haar hele leven gewerkt om te zijn als de arme Christus, om hem met huid en haar na te volgen. Ze stierf pas nadat ze de bul van de paus gekregen had waarin stond dat haar klooster mocht leven van aalmoezen en niet van bezittingen.

Clara’s drijfveer om in die nacht van Palmzondag weg te gaan was haar verlangen om de arme Christus na te volgen. Heel belangrijk in haar verlangen was, dat zij Christus radicaal wilde volgen, en dat zij die navolging totaal wilde beleven. Jong, fel en toegewijd.
Tags: aas van zwaarden, clara van assisi, fey tarot
Subscribe

 • Teveel en te weinig

  Waar heb ik teveel (1) en waar heb ik te weinig (2) van? Mijn ‘teveel’ is vier van staven, de linkerkaart op de foto. Met deze kaart…

 • Franciscus en Clara - tarotlegging voor relaties

  De kaarten van deze tarotlegging bieden je een andere, verrassende manier van omgaan in een relatie die niet goed loopt: met je partner, een…

 • Kleurtjes

  Op de iPad van mijn moeder zag ik dat mijn website daar heel slordig op staat. Zwarte letters die wit moeten zijn, verkeerde lettertypes, grote en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments