berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Luther uit de kerk gezet

Luther (1483-1546) bekritiseerde de Kerk. Negentig stellingen met kritiek hing hij op. Er was veel tegenstand en hij moest zich zelfs verschuilen omdat het te gevaarlijk voor hem werd. Het verhaal gaat dat hij bij zijn verdediging zei: “Hier sta ik, en ik kan niet anders”. Op 3 januari werd hij in 1521 uit de Kerk gezet door paus Leo X.

Vraag voor een kaart: Waar sta ik voor en zal ik in volharden, al is er nog zo veel tegenstand?

Ik heb de Maan getrokken uit de Alice Tarot. Alles valt en verandert om Alice heen, maar Alice zelf blijft onverschrokken en in zekere zin onverstoorbaar. Ze richt zich op wat zij in haar handen heeft: een potje oranje marmelade. Ik identificeer me met Alice op de kaart. Ik volhard, ben onverstoorbaar met mijn potje oranje marmelade. Maar waar sta ik dan voor? Ik heb lang over het antwoord op de vraag moeten nadenken en ik dacht er geen antwoord op te hebben: dat is verschillend, dat hangt af van de situatie.

Maar ik heb wel een antwoord. Luther werd om zijn denkbeelden bekritiseerd. Dat gebeurt mij ook wel eens. Over kerk en tarot, dat dat niet samengaat. Maar ik vind het vruchtbaar en zinnig. Lekker zoet en een beetje bitter, als oranje sinaasappelmarmelade. En dat is hetgene waar ik voor sta :-).


WP_20150103_23_11_50_Pro


Literatuur: Selena Eilidh Ash, The Wicca Book of Days, Saraband, Glasgow, 2007
Tags: alice tarot, januari, maan
Subscribe

 • Dank, kamer

  Op de laatste dag in mijn werkkamer, waar ik twee jaar lang de vervolgcursus tarot schreef en later tarotcursussen gaf. Dank, kamer!

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments