bird snow

Familiebezoek

Bij Kerst hoort familiebezoek. Dat kan een heleboel stress geven. Oude kwetsuren komen boven. Verhoudingen tussen broers en zussen en met ouders lijken plotseling weer net als vroeger thuis te zijn. Sluimerende ruzies vlammen op.

Schrijf op welke gevoelens naar boven kunnen komen als je in contact komt met je familieleden. Sta stil bij deze gevoelens. Trek dan een kaart met de vraag: Wat te doen als deze gevoelens opkomen in het komende contact?

De kaart die ik zelf trek, is de de Dwaas! De Dwaas: alles nieuw en onverwacht. Een grappige kaart, want mijn moeder is supervergeetachtig en vraagt steeds hetzelfde. En ik reageer steeds weer alsof het een nieuwe vraag is.

Er zit een andere laag in. Als Alice het Witte Konijn achterna gaat, komt ze in een heel andere wereld terecht, waar alles steeds weer verandert. Het is chaos. Er is niets waar ze zich aan vast kan houden. "Het is eng, deze periode," zegt mijn moeder, "want ik weet niet hoeveel ik ga vergeten." Mijn moeder weet niet waar ze aan toe is, ze heeft geen vastigheid. Wij ook niet.

Dit te beseffen helpt om er mee om te gaan.


WP_20141219_19_54_59_Pro