berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

St. Lucia

Vandaag is het feest van St. Lucia. Zij wilde niet trouwen en haar leven aan God wijden. De naam Lucia betekent ‘licht’. Omdat haar naamdag in deze donkerste tijd van het jaar valt is op haar dag een feest van het licht ontstaan.

In de Scandinavische landen kondigt St. Lucia de geboorte van het licht aan. Voor de gregoriaanse kalender gevolgd werd, viel de winterzonnewende op de naamdag van St. Lucia. Er zijn optochten waarbij een jong meisje in het wit gekleed, met een kroon van kaarsen op haar hoofd, voorop gaat als een verbeelding van het nieuwe licht. Ook gaat de jongste dochter of zoon ’s morgens vroeg met kaarsen op het hoofd de kamers van het huis rond om de familieleden koffie en koek te brengen.

Om een kaart bij te trekken: Het nieuwe licht waar ik naar uitzie.

Voor mij is dit nieuwe licht: niet meer achterom kijken naar het werk wat stopt, de pioniersplek Noorderlicht van de protestantse gemeente in Breda. Ik heb de Kluizenaar getrokken, de Mock Turtle in de Alice Tarot, een 'onechte' schildpad.

De naam Mock Turtle, 'Onechte Schildpad' is een woordspel met: 'mock turtle soup'. Schildpaddensoep was zo duur, dat ze 'mock turtle soup' maakte, onechte schildpaddensoep, gemaakt van goedkoper vlees, niet van een echte schildpad. De Mock Turtle verlangt terug naar de tijd dat hij nog een 'echte' schildpad was, zoals ik terug verlang naar het Noorderlicht. Onvervangbaar en onherhaalbaar!

Er staat ook een vuurtoren op deze kaart. Mooi, op deze dag van St. Lucia, die het nieuwe licht symboliseert. Het is een letterlijk baken van licht om mij op te richten.


WP_20141214_13_04_37_Pro
Tags: alice tarot, december, kluizenaar, noorderlicht breda, st. lucia
Subscribe

 • Kopen

  December is een maand van uitgaven: cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst, lekker eten, een mooi boek voor jezelf met Kerst of een mooie cd. Kopen…

 • Gewikkeld in linnen

  Dit is de laatste dag van deze veertig dagen. Jezus is gestorven en ligt in een graf. Morgen is het Pasen, feest van nieuw leven. Ze wikkelden…

 • Voor wie

  Ik wil mijn leven voor u geven!’ zei Petrus. 38 Maar Jezus zei: ‘Jij je leven voor mij geven? Waarachtig, ik verzeker je: nog voor de…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments