berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De Zwarte Madonna ontmoeten in het labyrint

Inleiding bij de workshop de Zwarte Madonna ontmoeten in het labyrint, op de manifestatie Bewust Breda in de StadsGalerij in Breda op 8 mei 2014.

Zwarte Madonna’s zijn beelden van Maria met een zwarte huid. Soms draagt ze kleurige kleren. Soms is ze helemaal zwart.
De Madonna’s zijn zwart geworden door kaarsenrook of vuur. Soms hebben ze in de aarde gelegen en hebben chemicaliën hen aangetast. Sommige beelden zijn van donker hout, of men men beeldde Maria donker af, omdat ze een donkere huid had.

De Zwarte Madonna die in het midden staat van dit labyrint, komt uit Halle. Het beeld staat daar sinds 1267 en komt uit Italië. De man van St. Elisabeth van Hongarije gaf haar toen hij op kruistocht ging. In 1580 heeft, de Zwarte Madonna volgens de legende, tijdens de beeldenstorm de kanonskogels van de protestanten tegengehouden, die dit beeld wilden vernietigen. Deze madonna geeft Jezus de borst. Het is de eerste 'Maria lactans' in Europa. Speciaal aan deze Madonna is dus dat ze ons voedt, zoals ze Jezus voedt.

Je gaat zo de Zwarte Madonna zelf ervaren. Dat doe je door de zonnespiraal te lopen, de eenvoudigste vorm van een labyrint. Je gaat dat lopen met een vraag, een vraag waar je een antwoord op wilt.

Als je gaat lopen loopt je van buiten naar binnen. Het is de weg naar binnen, naar het middelpunt. Hoe dieper je het spiraal ingaat, hoe meer windingen er zijn, hoe en hoe meer je in het donker komt. En sta je in het heilige midden, dan sta je in het diepduisteredonker, met naast je de zwarte Madonna. Je blijft staan in het middelpunt en dan loop je dezelfde weg weer terug.

IMG_9412.jpg1

Er zijn veel oude zwarte beelden , alleen sommigen worden ‘de zwarte madonna’ genoemd. Je kunt een zwarte madonna niet zomaar in het leven roepen. Het is iets wat een gemeenschap overkomt. Vaak is het door een wonder, waardoor een zwart Mariabeeld een Zwarte Madonna wordt, door genezing die aan haar toegeschreven wordt, een gebed dat verhoord is. Of omdat mensen erheen gaan, kaarsen aansteken en bidden. Dan wordt het in de harten van de mensen een zwarte madonna. Wij maken hier ook, op dit moment een zwarte madonna, met de kleine gemeenschap die we hier hebben door het lopen van dit labyrint.

De zwarte madonna doet verschillende dingen met ons, op verschillende manieren. Het is net wat je nodig hebt, op welk moment je haar tegen komt, welk de vraag waarmee je haar benadert en welke spiritualiteit je hebt, hoe ze jou kan raken in je ziel.

Wat ik weet dat de Zwarte Madonna kan geven is dit:

Een Zwarte Madonna is zo zwart als de aarde. En Zwarte Madonna’s worden gevonden in de aarde, in een grot, bij een bron of een heilige steen. De Zwarte Madonna geeft een heel sterke verbinding met de grond waarop je loopt, met moeder aarde.

Een witte Maria kan iets zoets hebben. De zwarte Madonna heeft dat niet. Die neemt jou volledig serieus, in wat je kan en wat je brengen hebt. Ze geeft je door haar kracht vertrouwen, dat je dat kan.

Voor zwarte mensen is het een zwart moederbeeld dat gelijk aan henzelf, en dat kan prettig zijn.

Zwarte Madonna’s worden vaak als medestanders ervaren door mensen die geen macht hebben. Voor Solidarnosk bijvoorbeeld, de vakbond in Polen, was de Zwarte Madonna van Czestochowa belangrijk. Die gaf hen geeft kracht.

De witte Maria heeft iets verhevens, is gekroond in de hemel. De Zwarte Madonna is in de hemel en ze draagt een kroon, maar ze gaat ook met je mee de onderwereld in, in je verslavingen, in de grenzen die overschrijdt, in je zelfsabotage en je woede. Ze is daar met jou waar niemand meer met je meegaat. Ze voedt je, zodat je verder kan. En ze is rechter als dat nodig is, ze zet je op het goede pad.

In de christelijke mystiek staat het zwarte voor de heilige geheimen, die verborgen zijn van het gewone licht van het verstand. Mozes uit de bijbel ontmoette God in een donkere wolk. Om God te ontmoeten ga je het donker in, je ziet niks, omringd door duister en vindt op de tast je weg. Daarin is de energie van de zwarte Madonna als een baarmoeder, het maakt het zoektocht veilig. Dat is hier in de spiraal ook zo. Het is zwart, maar wel veilig.

Dat is wat de Zwarte Madonna geeft, wat ik van haar weet, jullie gaan haar nu zelf ervaren.

Informatie: Interfaith Black Madonna
Tags: maria, noorderlicht breda, zwarte madonna
Subscribe

 • Meisje met vlieger

  De wereld is van mij. Meisje met vlieger op het strand in Scheveningen

 • Treinstation Leerdam en Bussum

  Fiets in de trein van Heerenveen naar Leerdam. Van Leerdam op de fiets naar Driebergen. De volgende dag gaat de reis van Driebergen naar Bussum op de…

 • Dekemastate

  Het loopt tegen half augustus. De peren en appels zijn al heel mooi. De druiven hebben nog veel tijd nodig. Fruit in Dekemastate, een landhuis boven…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments