berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Succes

Viering in de Stiltekapel van de Grote Kerk in Breda

stiltkapel

Succes hebben is fijn. Als je iets onderneemt en het slaagt, dan ben je trots: een onderneming die je bent begonnen en die winst maakt, een kind dat het goed doet in het leven en dat jij opgevoed hebt. Het is heerlijk als onze zaken lukken. Daar krijgen we een boost van eigenwaarde door. En dat hebben we nodig.

En toch is dat niet voldoende. Ergens zetten we onszelf daarmee vast. Het succes wordt een god van goud en zilver. Het kind dat wij opgevoed moet succes hebben, de onderneming moet slagen, anders voelen wij ons mislukt. En wijzelf worden ook als goden van goud en zilver, onze aandacht alleen maar gericht op succes.

“Alles wat hij aanraakt, verandert in goud,” zeggen we van iemand die succes heeft bij wat hij doet. Zo ging dat in het verhaal over koning Midas. Zijn wens was dat alles wat hij aanraakte goud werd. En dat gebeurde. Maar wat bleek, hij kon niet meer eten, want zijn ontbijt veranderde in goud. Hij kreeg niets meer binnen. Niemand kon Midas omhelzen, want dan veranderden ze in goud. Tederheid, troost, hij kreeg het niet. Zijn eigen dochter veranderde in goud toen zij hem aanraakte.

Gelukkig kon de wens ongedaan gemaakt worden. Koning Midas moest een vaas pakken, die vullen met het water uit een rivier en dat water gieten over alles wat in goud veranderd was. Het nederige water, dat stroomt en meandert, en een tegenpool is van goud, maakte levend wat dood en star goud geworden was. Koning Midas kon weer tederheid en troost ontvangen en zijn omhelzen.

Er is nog een nadeel aan het ontlenen van eigenwaarde aan succes. De eigenwaarde ontleend aan succes, is er maar een moment. Succes is niet eeuwig. Een kind dat je zo goed hebt opgevoed gaat een kant op, die jij maar zo zo vindt. Een succesvol project komt tot een einde. Het geeft ruimte als we onze eigenwaarde niet van succes en slagen laten afhangen.

Laten we niet leven als goden van zilver en goud, die niks zien en horen, dan succes en slagen. Dan mogen we mogen falen en mislukken, onze kinderen en kleinkinderen groeien hun eigen kanten op terwijl wij ze met verwondering aankijken. We proeven van de thee in de ochtend en genieten van het plezier dat we zomaar kunnen hebben met elkaar. Er zit meer leven en beweging in op die manier. En God geeft ons soms succes.

Laten we dankbaar zijn voor wat ons gegeven is en daar onze waarde aan ontlenen.

Lezen schriftgedeelte: 1. Corinthiers 1:31.
opdat het zal zijn zoals geschreven staat: ‘Wil iemand zich op iets beroemen, laat hij zich op de Heer beroemen.’
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Psalm 119, Justice

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Justice Today I practiced the spread about Justice that is to be used in the first…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments