berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Het rozenolie ritueel

Bijdrage aan de opening van Bewust Breda, 10daags spiritueel festival – 2 mei

Wanneer iemand koning of profeet wordt in de bijbel, wordt hij gezalfd. Wij gaan elkaar op deze avond zalven.

IMG_9310.jpg1

Het zijn meestal niet de groten en sterken die in de bijbel tot koning of profeet gezalfd worden. Toen koning David uitgekozen was door God, en niemand dat nog wist, kwam de profeet Samuël om hem te zalven. Zijn vader haalde al zijn broers op. Grote en sterke jongens stonden in een rij voor Samuël. “Maar heb je dan niet nog een zoon?” vroeg Samuel. En dat was David: de kleinste, met rood haar en sproeten, die bij de schapen en de geiten was in de bergen. En die kleine David werd tot koning gezalfd, te midden van zijn grote broers.

Zalven is een bekrachtiging van de taak die voor je ligt: jij wordt koning, dit is de weg die jij vanaf nu gaat - en geen andere. Vanaf dit moment is koning worden jouw bestemming. Je kunt het, je bent toegerust tot je taak. Ruik de zoete olie en ga je weg.

Wij allemaal zijn ergens om op aarde. Vaak tasten we in het duister waarom we hier zijn. Of we voelen ons helemaal niet voldoende toegerust voor wat we te doen hebben, omdat het zo moeilijk is. Daarom zalven wij elkaar, om te weten dat juist die kwaliteiten hebben die we nodig hebben om tot onze bestemming te komen. We geven een likje rozenolie aan elkaar, op onze handpalmen, waarmee we werken in de wereld. En we zeggen daarbij: “Ik zalf jou, opdat jij tot je bestemming komt.”

Je maakt straks, als ik uitgesproken ben, tweetallen. Voor ieder tweetal is een schaaltje met olie. Dat pak je van een dienblad.

Om de beurt zalf je elkaar. Je pakt een likje olie en je doet dat in de handpalm van je partner. En je zegt. “Ik zalf jou, opdat jij tot je bestemming komt.”
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • De scheuren en spleten van Franciscus

  “Enkele dagen later zat Franciscus naast zijn cel en aanschouwde aandachtig de natuur van de berg, zich sterk verwonderend over de enorme…

 • Litany for Almost Extinct Animals

  Prayer at the very first festival of Extinction Rebellion, January 26, 2020 in Ot301, Amsterdam, during the bushfires in Australia. We have gathered…

 • Gewikkeld in linnen

  Dit is de laatste dag van deze veertig dagen. Jezus is gestorven en ligt in een graf. Morgen is het Pasen, feest van nieuw leven. Ze wikkelden…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments