berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Het rozenolie ritueel

Bijdrage aan de opening van Bewust Breda, 10daags spiritueel festival – 2 mei

Wanneer iemand koning of profeet wordt in de bijbel, wordt hij gezalfd. Wij gaan elkaar op deze avond zalven.

IMG_9310.jpg1

Het zijn meestal niet de groten en sterken die in de bijbel tot koning of profeet gezalfd worden. Toen koning David uitgekozen was door God, en niemand dat nog wist, kwam de profeet Samuël om hem te zalven. Zijn vader haalde al zijn broers op. Grote en sterke jongens stonden in een rij voor Samuël. “Maar heb je dan niet nog een zoon?” vroeg Samuel. En dat was David: de kleinste, met rood haar en sproeten, die bij de schapen en de geiten was in de bergen. En die kleine David werd tot koning gezalfd, te midden van zijn grote broers.

Zalven is een bekrachtiging van de taak die voor je ligt: jij wordt koning, dit is de weg die jij vanaf nu gaat - en geen andere. Vanaf dit moment is koning worden jouw bestemming. Je kunt het, je bent toegerust tot je taak. Ruik de zoete olie en ga je weg.

Wij allemaal zijn ergens om op aarde. Vaak tasten we in het duister waarom we hier zijn. Of we voelen ons helemaal niet voldoende toegerust voor wat we te doen hebben, omdat het zo moeilijk is. Daarom zalven wij elkaar, om te weten dat juist die kwaliteiten hebben die we nodig hebben om tot onze bestemming te komen. We geven een likje rozenolie aan elkaar, op onze handpalmen, waarmee we werken in de wereld. En we zeggen daarbij: “Ik zalf jou, opdat jij tot je bestemming komt.”

Je maakt straks, als ik uitgesproken ben, tweetallen. Voor ieder tweetal is een schaaltje met olie. Dat pak je van een dienblad.

Om de beurt zalf je elkaar. Je pakt een likje olie en je doet dat in de handpalm van je partner. En je zegt. “Ik zalf jou, opdat jij tot je bestemming komt.”
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Wat brengt de beoefening van Chöd?

  Chöd is een boeddhistische ceremonie uit Tibet. Ontwikkeld in de elfde eeuw door Machig Labdrön, een yogini en een moeder. In de chöd…

 • De Zwarte Madonna van Breda

  Ieder jaar zetten de culturele instellingen in Breda een nacht hun deuren open en bieden programma’s aan in samenwerking met kunstenaars. Dit…

 • De droom, de jongen, de lucht en de wind

  Als we met de initiatiefgroep van Hartegoed bijeenkomen, dan slaat een van ons de bijbel open, zomaar op een pagina. Ze leest dan waar haar oog op…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments