berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Beyoncé en de bloedvloeiende vrouw

Een vriendin van mijn zestienjarige dochter heeft Byoncé aangeraakt. Deze popster komt uit Amerika en gaf begin mei concerten in Nederland en Belgie. Op een van die concerten was die vriendin. Ze was zo onder de indruk van de aanraking dat ze er een filmpje van op Facebook had gezet, waarop je kon zien waar ze stond en wanneer het gebeurde. Het doet me denken aan het verhaal van de bloedvloeiende vrouw.

Deze vrouw gaat tussen de menigte staan, raakt van achteren het kleed van Jezus aan en is onmiddellijk genezen.

mrs_carter_tour_croatia_gallery_009

Ook mijn dochter is naar Byoncé geweest. “Ze was net een godin”, zei ze toen het afgelopen was en ze verzuchtte: “Ik wou dat ik nu bij haar was”. Een paar weken daarvoor had ik samen met mijn dochter een avond bij Hotel des Indes in Den Haag gestaan tussen 20 meisjes, die hoopten dat daar de boysband One Direction verbleef, en met hen op de foto wilden. Vriendinnen hadden proefwerken, mijn man had natuurlijk resoluut geweigerd en toen had ze mij maar gebeld. Ik moet zeggen, de meisjes waren aanstekelijk. Voor ik het wist rende ik met ze mee rond het hotel, omdat daar een bestelbusje reed waar de boysband misschien wel in zou zitten.

Wij allemaal hebben in de afgelopen maanden naar de kroning gekeken en ons gelaafd aan de beelden van Maxima en Alexander, prinses Beatrix en de kleine prinsesjes. Ik weet niet hoe het u verging, maar hier in huis hebben we het die dag over niet veel anders gehad. Wat maakt deze mensen aantrekkelijk?

Van het persoonlijk leven van Beyoncé weten we niet veel, van One Direction ook niet, en ook het leven van Maxima en Alexander wordt zorgvuldig afgeschermd. Mijn dochter en haar vriendin zien de glamour van Beyoncé: hoe goed ze danst en zuiver zingt tegelijk. Wij allemaal leven mee met prinses Beatrix en de nieuwe uitdagende stappen die Maxima en Willem Alexander nemen. We zien de pracht en praal en hun mooie jurken. Ze lijken succesvol. Maar hoe ze zijn in de omgang, we weten het niet. Bij geen van allen kennen we hun lastige kanten. Dat maakt hen op z’n minst aantrekkelijk.

Maar er is meer aan de hand. Dat wordt helder in het verhaal over de bloedvloeiende vrouw. Deze vrouw wil genezen worden. Daarom gaat ze naar Jezus toe. En alleen al de aanraking, de intieme nabijheid van Jezus, een man die volkstammen trok en eerder mensen genezen had, helpt. Mijn dochter en haar vriendin zijn niet ziek. Toch gaat het bij hen ook om genezing. Het zijn pubers, op het punt om een vervolgopleiding te kiezen, tegen het eindexamen aan. Midden in die onzekere tijd toont Beyoncé hoe zij ook zouden willen zijn: zelfstandig, capabel, aantrekkelijk, fierce en onverslaanbaar: een godin. Ben je daar in de buurt, dan straalt dat op jou af. Een foto met Harry Styles van One Direction tilt je de lucht in, maakt je cool, en ondertussen kun je dromen en afwegen wat voor jongens jij aantrekkelijk vindt. Zoiets geldt ook voor onze relatie met de koninklijke familie. Daar kunnen we ons mee vereenzelvigen en ons aan optrekken: even dapper zijn als prinses Beatrix en een goede moeder en werkende vrouw als Maxima. En hoe zit dat met mij, met dat rennen rond het hotel, met die meisjes van 16? Tja, daar kwam ik in contact met een deel van mijzelf dat niet zo vaak aan bod komt: vrolijk en speels, en oh wat vond ik het leuk om daar samen met mijn dochter te staan tussen die meisjes met hun hoop en hun dromen. Dat had iets genezends.

Voor S'amen, kerkblad van de Protestantse Gemeente Breda.
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Gewikkeld in linnen

  Dit is de laatste dag van deze veertig dagen. Jezus is gestorven en ligt in een graf. Morgen is het Pasen, feest van nieuw leven. Ze wikkelden…

 • Voor wie

  Ik wil mijn leven voor u geven!’ zei Petrus. 38 Maar Jezus zei: ‘Jij je leven voor mij geven? Waarachtig, ik verzeker je: nog voor de…

 • Voeten wassen

  Hij (Jezus) legde zijn bovenkleed af, sloeg een linnen doek om en goot water in een waskom. Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments