berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Patti Smith en de drie koningen

Een kind in een kribbe is een teder en kwetsbaar beeld. Het raakt diep in ons verlangen naar vrede. Maar voor je het weet is dit mierzoet en ongeloofwaardig onecht. In grote kunst die gemaakt is over de geboorte van Jezus is dat anders. Daarin zijn meer lagen aanwezig, ook die van lijden. Dan heeft Maria tussen alle vrolijke engelen een droeve blik of is het kribje een doodskist. Die donkere toon zit ook in het lied “We Three Kings”, een traditioneel kerstlied waarin de Drie koningen hun geschenken aan het kind in de kribbe aanbieden. Melchior brengt goud, passend bij een koning, Caspar brengt het heerlijke wierook. Maar Balthasar brengt bittere mirre:

Mirre is van mij, de bittere geur
die ademt van leven met droefheid.
Treurend, zuchtend, bloedend, stervend,
verzegeld in het steen-koude graf.

Als kinderen dit lied zingen of een keurig koor, vallen deze laatste woorden niet op en is het vrolijk danslied. Maar hier, in deze uitvoering huiveringwekkend gezongen door Patti Smith, de koningin van de punk, zijn het die donkere tonen die op de voorgrond treden.
Patti Smith We Three Kings, van het album "A Very Special Christmas 3" (A&M Records 1997). Met dank aan Ciska Stark, die dit lied op Twitter deelde.

Voor de website van Noorderlicht Breda, de pioniersplek van de Protestantse Gemeente Breda.

Tags: driekoningen, noorderlicht breda
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments