berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Feestdag van Clara van Assisi (1)

Elf augustus is de feestdag van Clara van Assisi. De vraag waarmee ik een kaart trek op deze feestdag is: Een beeld van mijn relatie met Clara van Asissi. Clara was een rijke, adellijke vrouw die arme Christus navolgde in zijn lijden. Ze gaf weg wat ze had en leefde van aalmoezen. Zojuist heb ik de voorbereiding van een cursus over haar afgerond voor de Advent, en ik ben ik het voorjaar in Assisi geweest. Clara is zeer aanwezig in mijn leven. 

Mijn kaart komt uit de Tarot of the Crone, een tarot met sobere beelden, gericht op essentie. De kaart die ik trek is Sacrifice (Offer). Ik ben niet blij met de kaart. Het ziet er niet aantrekkelijk uit, deze huilende vrouw met haar holle ogen, maar er is meer aan de kaart, dan dat je op het eerste gezicht vermoedt. 

        

De kaart Sacrifice is gebaseerd op de Gehangene uit de traditionele tarot. De Gehangene hangt omgekeerd aan een taukruis. Hij ziet de wereld omgekeerd. Op de kaart uit de Tarot of the Crone is ook een omkering te zien. Het hoofd van de huilende vrouw wordt gespiegeld in het water. In het werk van Clara is de metafoor van de spiegel heel belangrijk. Een tarotgrapje, dat ik nu juist deze kaart trek waarop een spiegelbeeld te zien is. Als Clara in de spiegel kijkt, ziet ze niet haar versleten bruine habijt, maar ziet ze zichzelf behangen met prachtige sieraden. Het bruine, versleten habijt duidt op rijkdom.  Voor Clara is de armoede die ze leidt in het navolgen van Christus, helemaal geen lijden en armoede. Het is rijkdom en het is vreugdevol. In het spiegelbeeld op de kaart is deze omkering van Clara te zien. De vrouw op de kaart lijdt en huilt, maar in haar spiegelbeeld glimlacht ze.

De titel van de kaart 'Sacrifice' is opvallend gezien het geloof van Clara, en het cijfer dat de kaart heeft (nummer 12, niet te zien op de afbeelding). Christus offerde zichzelf. Voor Clara is het brood van de eucharistie, dat een teken van dit offer is, de kern van haar geloofsleven. Ze wordt vaak afgebeeld terwijl ze de monstrans met hostie erin omhoog houdt (zie gebruikersplaatje). Wat betreft het cijfer, het getal 12 is oneindig deelbaar, het is het meest 'offerende', zich delende getal.
 
Mijn relatie met Clara staat in het teken van de kaart Sacrifice, omdat ik haar denken en geloof probeer te begrijpen en kijk hoe dit zinvol kan zijn voor ons in deze tijd.
Tags: clara van assisi, gehangene, rws, tarot of the crone
Subscribe

 • Jólakötturinn

  Jólakötturinn is de kerstkat uit Ijsland. Als je hard werkte, dan werd je met Kerst beloond met nieuwe kleren. Deed je dat niet, dan zag…

 • Wensput

  En toen kwamen er twee vriendinnen die alle tarotspelen en tarotboeken naar beneden haalden en ‘by the way’, het breken van mijn heup als…

 • Teveel en te weinig

  Waar heb ik teveel (1) en waar heb ik te weinig (2) van? Mijn ‘teveel’ is vier van staven, de linkerkaart op de foto. Met deze kaart…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments